Az idő ítél a vétóról

Nehéz elképzelni, hogy az utóbbi húsz év bármely brit kormányfője könnyedén aláírta volna a lisszaboni szerződés módosításáról szóló megállapodást.

John Major harcolta ki Nagy-Britannia kívül maradását a maastrichti szerződés fontos elemeiből. Tony Blair tán hasonló diplomáciai bravúrral bújt volna ki a kelepcéből, mint amilyen kitartó, kompromisszumos manőverezéssel hozta tető alá az északír megbékélést szentesítő nagypénteki egyezményt. Gordon Brown nemhogy az euróhoz való csatlakozás kísértésének állt ellen, de a brit versenyképességet veszélyeztető minden fenyegetést visszautasított.

David Cameron pedig most csak rosszat tehetett. Ha névjegyével látja el a jegyzőkönyvet, a Konzervatív Párt tetemes euroszkeptikus szárnyának haragját szabadítja magára. Így, hogy kirekesztette Nagy-Britanniát az euró megmentésére irányuló uniós kezdeményezésekből, a kisebb koalíciós partner, az integráció mellett elkötelezett Liberális Demokraták, az ellenzéki Munkáspárt és a baloldalhoz közel álló sajtó egyaránt a nemzeti érdekek képviselete helyett a tory jobboldal és a City kiszolgálásával vádolja.

A britek Európával szembeni gyanakvása történelmi tapasztalatokon és földrajzi adottságokon nyugszik. Az, hogy megfelelő garanciák híján David Cameron nem ment bele egy bizonytalan kimenetelű paktumba, nem jelenti azt, hogy benyújtotta a válókeresetet az uniónak. Ahogy a konzervatív Daily Mail szombati lapszámának túláradóan ünneplő címlapja fogalmazott, „Ez volt az a nap, amikor (Cameron) Nagy-Britanniát helyezte előtérbe”.

Racionálisabban hangzott a Sky News által megszólaltatott Robin Niblett, a Chatham House külügyi intézet igazgatója, aki szerint „nagyon nehezen lesz megvalósítható a pénzügyi fegyelem és a politikai kohézió a gazdasági versenyképesség különböző szintjén álló és az európai együttműködéshez oly különbözően viszonyuló huszonhárom vagy több EU-tagország között. Nem biztos, hogy Nagy-Britannia szempontjából rossz választás ennek a folyamatnak egyelőre a peremére szorulni”.

Az idő dönti el, igaza volt-e Cameronnak, amikor átlépte a Rubikont. Rövid távon, kivált ha kudarcot vallanak az eurózóna stabilizációjára irányuló erőfeszítések, Nagy-Britannia lesz a bűnbak. A brit szempontok érvényesülése szempontjából valószínűleg hasznosabb lett volna, ha a kormány és annak feje befolyásolni tudja az eseményeket az új mechanizmusban rendszeresített havi megbeszéléseken és csúcstalálkozókon. Így, hogy az uniós döntéshozás idegközpontjából kirekesztette az országot, Cameronnak át kell gondolna a hangsúlyokat, hogy például alacsony kamatokkal, a bürokratikus akadályok csökkentésével más irányokban is vonzóvá tegye a gazdasági kapcsolatokat. Hogy új külügyi koncepcióval, új partnerek felé fordulva biztosítsa, hogy az egykor gyarmatbirodalmán keresztül oly fontos hatalom ne veszítse el nemzetközi befolyásának maradékát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.