Amikor a vér forrni kezd

Vannak helyzetek, amikor az emberben forrni kezd a vér. Például amikor hallja, hogy a csőd felé tántorgó fővárosi közlekedési vállalatot irányító cég vezetői egy korábban saját cégvezetőjük által megkérdőjelezett szerződés alapján új szolgálati gépkocsikat szereztek be.

Mert fontosnak tartják ugyan, hogy mindenki átüljön saját kocsijából a tömegközlekedési járművekre, de ők nem érnek rá villamosozni. Talán ezért vennék el a cég dolgozóitól a bérleteket is, lévén ez is része a BKV rossz pénzügyi helyzete miatt felmondott kollektív szerződésnek. Bár a Készenléti Rendőrség több mint hatszáz autós flottabővítéséhez képest ez bagatell.

De attól aztán újra felgyorsul a proletár véráram, ha Lázár János kormánypárti frakcióvezető azt javasolja igazságtól égő szemmel, hogy a mezei képviselők is kapjanak helyettes államtitkári fizetést, azaz havi 747 ezret. Mondván, így átláthatóbb lesz a rendszer, mivel többé nem lesz semmilyen pótlék. Ráadásul mindez nem kerül új pénzbe, mivel a honatyák eddig is minimum a kétszeresét vitték haza a 230 ezer forintos alapbérüknek.

Másnap már érkezik is az első módosító javaslat, miszerint az állandó bizottsági tagságért a tiszteletdíj 20 százaléka járna pluszban, a második bizottsági tagságért újabb 10 százalék, a vizsgáló- és eseti bizottságban betöltött tagságért további öt százalék. A kötelezően felállítandó bizottságokban 30 százalékos pótdíj fejében törnék a fejüket az ország ügyein. S ezzel ott tartunk, mint a lázári javaslat előtt, csak a nyitószám több félmillióval.

S közben a Nemzeti Eszközkezelő fél pénzen vásárolja fel a bedőlt hitelesek otthonait. Ez persze demagógia. Mert a kettő között nincs összefüggés. Mint ahogy az Azori-szigeteken páneurópai romastratégiáért lobbizó megyei elnökökre is az vesse az első követ, aki nem szívesen lóbázta volna a lábát az óceánban. Legalább egyszer az életben. Közpénzen. Közben győzködték is az Európai Régiók Gyűlésének tagjait. S lám meg is lett az eredménye, mert a testület támogatja a tervüket. Ez jó.

Kár, hogy közben csaknem kikapcsolták a villanyt meg a fűtést az érintettek által vezetett megyék közintézményeiben. Nemcsak a romákéban. Még szerencse, hogy az állam kifizette helyettük a 187 milliárdra rúgó adósságukat.

De a BKV-nak mégse adna, holott mindjárt csődbe jut miatta a Fővárosi Önkormányzat. A színházak, a hajléktalanellátás, a magatartászavaros gyerekek – mindenkinek meg kell szorítania a nadrágszíját. S ebbe jócskán elfáradtak. Megérdemlik a fa alá azt a 300 milliót, amit jutalomként kapott a városházi ezer. Csak ne lenne az a másik ezer, aki szenet keres egy meddőhányóban, lejárt szavatosságú ételeket kéreget a boltokból, sötétben indul a faluból dolgozni, és éjszakára ér haza minimálbér fejében, kölcsönös „megnemtámadási szerződést” köt karácsonyra, mert még a gyereknek sincs miből...

De ez tényleg demagógia. A forrásra hajlamos vér mégis hevül miatta.

Figyelmeztetés a BKV metrókat szerelő csarnokában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.