Álmok álmodója

Tanácstalanul kérdezgették egymást az újságírók Szőcs Géza keddi sajtótájékoztatóján: vajon miért hívták őket egybe? A pesti Városliget szélére tervezett múzeumi tömbről, akárcsak az Andrássy út tengelyébe szánt kulturális negyedről semmi újat nem közölt a kultúra állami felelőse, s ami kiderült – mondjuk, hogy a Néprajzi Múzeumnak ismét mennie kellene az egykori Kúriából –, az kizárólag elszólásból világlott ki. A sajtóeseményen lényegében egyetlen dologról tájékozódhattak a résztvevők: arról, hogy Szőcs Gézát csodálatosan élénk fantáziával ajándékozta meg a sors. Míg a gondjaira bízott intézményekből e napokban épp minden ötödik ember az utcára kerül, ő tíz-húsz vagy még több évre előre tekint.

Abban az egyelőre csak általa látott csodás jövőben múzeumok népesítik be a ma még üresen romló állami ingatlanokat, millennium kori vagonok suhannak a kisföldalatti alagútjában, odafönt sétálók kerülgetik az omnibuszokat, és már tényleg semmi mást nem kell eldönteni, mint hogy üvegből vagy drótból rekonstruáljuk-e Andrássy Gyula lovas szobrát, hogy vigyázó tekintetét a róla elnevezett sugárúton tarthassa.

A kiegyezéskor az Andrássy út ideája is fantazmagóriának tetszhetett – feddte meg az államtitkár a hónapok óta lankadatlanul szkeptikus újságírókat, arra utalva, hogy fognak itt még csodálkozni a kicsinyhitűek. A történelmi párhuzam jogos. Apró különbség, hogy eleink nem az EU merőben esetleges pénzéből akarták megvalósítani nagy ívű terveiket, hanem kőkemény állami támogatást, adókedvezményeket állítottak az ötleteik mögé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.