Szabadság és vallásszabadság

Semjén Zsoltot, a parlamentbe saját választók nélkül bejutott KDNP elnökét idézik (Erős mondat, november 11.): „Célunk az, hogy a vallásszabadság a legszélesebb mértékben megvalósuljon, beleértve az egyháznak azt a küldetését és jogát, hogy közéleti kérdésekben is tanítást adjon”.

Nem az egyházakról beszél, hanem „az egyházról”, ami így használva egyértelműen a római katolikus egyházat jelenti. Úgy gondolom, hogy ez a kijelentés a vallásszabadság fogalmának meghamisítása, visszájára fordítása. Az én értelmezésemben a vallásszabadság elengedhetetlen feltétele, hogy az egyházak ne szóljanak bele – a római katolikus egyház se szóljon bele – olyan kérdésekbe, amelyek nem az ő önkéntes híveiket érintik.

Különösképpen ne „adjanak tanítást”, vagyis ne tegyenek kötelezőnek és megfellebbezhetetlennek szánt kijelentéseket olyan körre, amely nem az ő önkéntes híveikből áll. A vallásszabadság nem jelentheti az egyik szereplő egyoldalú „küldetését és jogát”, vagyis a többi szereplő fölé rendelését. A vallásszabadság (mint minden más szabadság) valamennyi szereplő egyenlő szabadságát kell jelentse.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.