Országvédelmi obstrukció

Gépezet került a homokba: tudatos akcióval kavartuk fel a törvényhozás sivatagát. Bár az obstrukció kifejezés általában pejoratív, mégis vállalhatónak, sőt kifejezetten fontosnak tartom, hogy az MSZP – a többi ellenzéki parlamenti erővel együtt – ehhez az eszközhöz nyúlt.

Először is a parlamenti döntéshozatal lassítása nem elítélendő, ha a törvényhozási ámokfutás hibát hibára halmoz, egyik kár okozza a másikat. A munka törvénykönyve drasztikusan szűkíti a munkavállalók jogait, teljesen kiszolgáltatva őket a munkaadók és a kormány akaratának, miközben az érdekegyeztetést is a kormány alá gyűri. A köznevelési és a felsőoktatási törvény hatására a társadalmi mobilizációs pályák bezárulnak, a társadalom drámai kettészakítottsága fokozódik, méltatlanul hátrányos helyzetbe hozza a kiskeresetűeket, tovább rontja az esélyegyenlőség helyzetét. Esztergom közintézményeinek államosításával a Fidesz hatalmi szóval írná felül a nép által tavaly leszavazott polgármester bukását. A választási törvény a győztes jelöltek „kompenzálásával”, a választókerületek arcátlanul pártos átrajzolásával a Fidesz hatalmának bebetonozását készíti elő.

Ha ezt a törvényhozói dömpinget megfékezzük, az esztelen, de tudatosan tervezett jogalkotási rohamot feltartóztatjuk, akkor azt az ország érdekében tesszük.

Másodszor: az ellenzék alapvető feladata, hogy érvelésre, vitára késztesse a kormányoldalt. Ez a Fidesz–KDNP-többséggel szemben különösen nehéz feladat, hiszen a vita nem kenyerük. Az ő eszközük az erő és a cinizmus. Az éjszakákba és reggelekbe nyúló ülésekkel az ellenzék visszaállította a parlament valós funkcióját. Ismét tartalmi vita folyt a törvényjavaslatokról, persze meg-megfricskázva a kormánypárti képviselőket. Ám aki áttekinti a jegyzőkönyveket, láthatja: az ellenzékieknek, köztük a szocialistáknak, szakmailag korrekt hozzászólásaik voltak reggel nyolckor és éjjel fél háromkor egyaránt.

Harmadszor: főhet a Fidesz feje, mert saját fegyverét fordítottuk ellene. Melyik párt találta ki, hogy a törvényjavaslatok vitáját tömbösítve, rohamtempóban folytassuk le? Melyik párt találta ki, hogy éjszaka, minél kisebb nyilvánosság mellett folyjék a vita? Melyik párt képviselői vágják az ellenzék fejéhez a kormánypárti (!) módosítóözönre reagálva, hogy dolgozni kellene, nem panaszkodni? Bizony, ez mind-mind a Fidesztől származik. Akkor, kérem, tessék dolgozni! Mi ott voltunk, a fideszes képviselők nem. Ha a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői nem képesek biztosítani a folyamatos kormánypárti többséget a Házban, azt egy okos ellenzék ki fogja használni.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a kormányoldal nem tudja követni saját tempóját. Ezzel bebizonyosodott az is, hogy ez a törvényhozási tempó tarthatatlan, és csakis tarthatatlanul rossz törvényeket szülhet. Hamar munka ritkán jó.

Büszke vagyok arra, hogy megmutattuk erőnket, a Fideszt meghátrálásra kényszerítettük. Sikerült zavart kelteni, amikor a Fidesz nem volt ura a helyzetnek, s bizony rá kellett döbbenjen, a kétharmad időnként még a parlamentben is kevés! Különösen büszke vagyok a szocialista frakció munkájára, amelynek tagjai közül többen is frissen, derűsen, felkészülten vettek részt a kormányoldal megleckéztetésében.

Sejtjük, hogy a Fidesz ismét erőpolitikát alkalmaz majd, hogy még nehezebbé tegye a valódi vitát a parlamentben. Nem is várhatunk tőle mást. Ám ezek a napok megmutatták, hogy a Fidesz elbizonytalanodott, mi pedig felvettük a fonalat. Van ellenzék. A centrális politikai rendszer napjai meg vannak számlálva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.