Marnitz István: Lobbi és energia

Bencsik János energetikai államtitkárról úgy tartják, egyenes ember. Rendszerető, dolgos, szerény. Tanulás-, fegyelem- és fejlődéspárti. Az aprómunkával elsajátított ismereteket rangsorolja, összefésüli, hogy együtt új, magasabb rendű értelmet kapjanak. Amit felvállal, az átlátható, elszámoltatható. Nyitott, de nem pletykás. Az átlagnál rugalmatlanabb, lelkisebb: a kényszert ezért nem bírja. A mutyit se szereti, bár elvbarátai részéről tűri. Húsz évig irányította Tatabányát. Először SZDSZ-esként, de miután áttért a Fideszhez, narancsra festette az eget. Öt gyermeket nevel. Majdnem tökéletes.

Erre most saját frakcióvezetője lelobbistázza. Azt állítja, hogy az energiacégek érdekeit nézi. E sértés miatt az egyenes derekú államtitkár le is mond. A vádat azonban – fogalmazza meg azt akár maga az ördög – nem tudjuk őszinte szívvel cáfolni.

Bencsik tucatnyi képzettsége között műszakiak is vannak. Mégis furcsán hatott, amikor polgármesterként az energetika általános kérdéseit kezdte boncolgatni. Látszott, hogy a pártközpont őt szánja a jövő iparági összekötőjének. Aki a pártban a napi kapcsolatot tartja az évi több ezermilliárdot mozgató energiaszektor lobbistáival. A cégek képviselőivel, illetve a (dehogy) független szakértőkkel. Volt erre több más jelölt is a pártban, de ők az energiacégek szószólóivá váltak. Úgymond választóik érdekében. Ám egyre hamisabban.

Bencsik Jánosnak minden esélye megvolt arra, hogy ne legyen ilyen. Külsősként szorgalmasan sajátította el a szakismereteket. Ám a lobbi ingoványában könnyen visszaüt az egyenesség, az alázat. A kifinomult céges érvrendszer mindig logikus. A hallgató értelmi-érzelmi szintjének megfelelően a céljaihoz nem passzoló tényeket elhallgatja, vagy saját oldalára fordítja. A tananyag elsajátításával szinte lobbistákká válunk.

Az államtitkár eleinte bevált. Szakmai szósszal leöntve sikerült lenyeletnie az energiacégekkel Orbán Viktor gazdaságilag valóban nonszensz parancsát, miszerint többé nem emelhetők a lakossági tarifák. Persze hallhatott fenyegetőzést, hogy holnaptól akkor már nem is lesz fűtés vagy áram. Kitűnő érvelés, hisz így az áremelés a lakosság alapérdekévé válik. Korábban a szocialista-liberális koalíció át is vette ezt a gondolatot. Ám ez nem minden szempontból korrekt beállítás. Ha egy energiacég kivonul, átveszi a helyét más. Ha nem piaci szereplő, hát az állam. A lakosság nem marad ellátatlan. De ma már Bencsik sem lát alternatívát, sőt szinte minden energiacég-ellenes lépésre feljajdul. Megvesztegethetetlensége nem változott, de az energialobbi mellé állt. Csakhogy az sem homogén közeg. Vannak a Fideszhez közel és távolabb álló rétegei. Itt már könnyű eltévednie egy lelkiismeretes politikusnak is.

Lázár látszólag az emberekért aggódó javaslataival valakinek a kérésére provokálhatta ki Bencsik távozását. Vagy azért, mert az államtitkár túl közel került az energiacégekhez. Vagy – és ez a valószínűbb – mert bizonyos részükhöz még mindig nem eléggé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.