Cinkosok

Az, hogy Kövér László a Fidesz elnökségének ülésén arról érdeklődött Orbán Viktornál, hogy vajon Matolcsy György a helyén van-e még, azt jelzi, hogy a pártban többen is tisztában vannak azzal, hogy mindaz, amit a nemzetgazdasági miniszter eddig eladott nekik, ócskaság. Ebből az következik, hogy az a személy, aki az elmúlt másfél évben folyamatosan ragaszkodott a minden számottevő szakember által bírált ráolvasóhoz, szintén az ócskaság pártján állt, és mivel Matolcsyt továbbra sem meneszti, ott is szeretne maradni. Orbán Viktorról van szó. Mindez azt jelenti, hogy Kövér László azzal, hogy Matolcsy Györgyöt alkalmatlannak tartja a posztjára, Orbán Viktort tartja alkalmatlannak a kormányfői tisztségre. Kövér kérdése úgy is hangozhatott volna, hogy Orbán a helyén van-e még, de ez nem hangzott el, mert a házelnök elég tökös gyerek ugyan, de ennyire azért mégsem. Viszont e ponttól egyetlen Fidesz-vezető sem állíthatja, hogy ő nem tudta, meg lett vezetve, hogy értitek, a Viktort nem lehet kikezdeni, utólag már senki nem merészkedhet olyan messzire, mint Kósa Lajos, aki 2006-ban sámánnak nevezte a főnökét, és azóta csuklik, amikor eszébe jut e ballépés: nincs mentség. Mindent tudnak, részesei a folyamatnak.

Akárcsak a kormánytagok, akiknek a múlt szerdán, az IMF visszahívásának bejelentése előtti napon Matolcsy György még arról tartott előadást, hogy Magyarországon nincs semmi baj, de másnapi lépéséről egy szót sem ejtett, így azóta rémülten mutogatnak a miniszterre, hogy nem ők az illetékesek. Ott ült körükben szerdán Orbán Viktor is, aki szintén nem kötötte miniszterei orrára, hogy másnap lezárul a szabadságharc, tehát vagy ő sem tudta, vagy nem tartotta fontosnak közölni velük. Az nem túl valószínű, hogy a jobb kéz önálló akciójáról lett volna szó, tehát inkább az valószínűsíthető, hogy Orbán nem tartja annyira saját kormánya tagjait, hogy ilyen információt közöljön velük. Érdemes lenne a kormánytagoknak is elgondolkodniuk, vajon így is megéri-e.

Lázár Jánosnak biztosan megéri, hiszen szerinte a Fidesz-frakció százszázalékosan Matolcsy mögött áll, mert a választókat nem az IMF, csak a forint–euró árfolyama érdekli. E kijelentés három dologról tanúskodik. 1. Meneszteni kell Matolcsyt és Orbánt, hiszen gazdaságpolitikájuk következményeként az euró–forint árfolyam most jóval kedvezőtlenebb, mint másfél éve. 2. E pragmatikus mondat leleplezi a Fidesz nemzeti retorikáját, a szabadságharcot és mindazt, amit állítólag ideológiai alapon cselekszenek, mert kiderül belőle, hogy nincs ideológiai alap, illetve ha van is, az szabadon váltogatható, mikor épp melyik hasznos. 3. A Fidesz lenézi az embereket, köztük saját választóit, akik közül sokan ideológiai alapon szavaztak rájuk. Megvezették őket.

Az előadásnak vége, a ripacsok pőrén állnak: e ponttól kezdve nyilvánvaló, hogy minden a hatalomvágyról szól, hívják bár az embert Orbánnak, Kövérnek, Lázárnak vagy akárki másnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.