Puskás Ferenc kispesti hagyatéka

Akik a labdarúgást szeretik és a legismertebb magyart örökre a szívükbe zárták, jóleső érzéssel, örömmel fogadták a hírt, Puskás Ferenc labdarúgó-pályafutásának legjelesebb emlékei, relikviái Magyarországra kerültek. Puskás Ferenc családja átadta ezeket a Felcsúton lévő és Puskás Ferenc nevét viselő Labdarúgó Akadémiának, személy szerint Orbán Viktornak. A hír felkeltette a kispestiek, a Honvéd szurkolóinak figyelmét, de feltették a kérdést is, hogyan lett Puskás Ferencből felcsúti?

Mindenki előtt ismert, hogy Magyarországon Puskás Ferenc Kispesthez és a Honvédhoz kötődött. Ha valahol, akkor elsősorban Kispesten kell, hogy helye legyen a Puskás Öcsihez köthető hagyományok, emlékek ápolásának. Családja, gyermekkora, világklasszissá válása mind-mind Kispesthez köti. Puskás Öcsi természetesen a magyaroké és nem egy településé, nem a főváros egyik kerületéé. Ennek figyelembevételével is okkal háborognak azok, akik kispesti lokálpatriótaként, Honvéd-szurkolóként Puskás Öcsit a városrészhez elválaszthatatlanul hozzátartozónak tekintik.

Puskás Ferenc Kispesthez, a kispesti labdarúgáshoz való kötődését azzal is kifejezte, hogy 1990-ben névadó alapítója volt a Puskás Ferenc Alapítványnak. Annak az alapítványnak, melynek kiemelt célja a Honvéd és a magyar labdarúgó-utánpótlás támogatása, továbbá Puskás Ferenc labdarúgó-pályafutása emlékének ébrentartása és népszerűsítése. Nem tudunk más szervezetről, alapítványról, amely Puskás Ferenc személyes közreműködésével jött volna létre, amely közokiratban foglalt szándékát fejezte volna ki. Az alapításnál tevékenykedők, az alapítvány működtetésében és céljai megvalósításában szerepet vállalók évek óta szomorúan veszik azonban tudomásul, hogy a Puskás Ferenc Alapítványra lényegében nincs szükségük azoknak, akik egyébként Puskás Ferencet, Öcsi bácsit nagyra becsülik, nevét a magyar labdarúgás emblematikus személyiségeként gyakorta emlegetik.

A Puskás Ferenc Alapítvány, amíg erre lehetősége volt, Puskás Öcsi személyes közreműködésével évente Puskás-díjat adott át a Honvéd tehetséges, fiatal labdarúgóinak, és az őket nevelő edzőknek. A Honvéd a kilencvenes években még számos tehetséges labdarúgót nevelt. Közülük Puskás-díjban részesült Szabados József, Horváth Ferenc, Tóth Mihály, Dragóner Attila, Bárányos Zsolt, Hungler Gábor, Kabát Péter, később Vadócz Krisztián, a közelmúltban pedig Debreceni András és Vécsei Balázs. Puskás Ferenc egészségi állapotának romlását követően az alapítvány körül elfogytak, megszűntek a támogatók. Csodálkozva vettük tudomásul, hogy erre az alapítványra sem a magyar labdarúgásnak, sem Kispestnek nincs szüksége. Az alapítvány számos kísérletet tett, hogy Puskás Ferenc alapítói szándékának megfelelő szerepe legyen, közreműködjön a világ egyik legnagyobb futballistája emlékének, nimbuszának ápolásában. Kezdeményezéseink eredménytelenek, kudarcosak voltak. Szerepünk az utóbbi években lényegében a helyi megemlékezésen való részvételre szorítkozott.

Kispest önkormányzata egy-egy Puskás-díj-átadást támogatott, de az alapítványra, Puskás Ferenc Kispesthez kötődése emlékeinek ápolásában és az utánpótlás nevelésében nem vett részt. Ez elmondható a Honvédra is. Hemingway úrig el se jutottunk. Eredménytelenek voltak próbálkozásaink az MLSZ-szel és az állami sportirányítással is, pedig az alapítvány kész volt a megváltozott helyzethez igazodni, mind a kuratórium személyi összetételét, mind az alapító okirat módosítását illetően. Elgondolkodtató az is, hogy ha a FIFA érdemesnek tartotta egyik díját Puskás Ferencről elnevezni, akkor a magyar labdarúgók elismerésére miért nem vált alkalmassá az alapítvány által adományozott Puskás Ferenc-díj? Azt érzékeltük, hogy az érintettek részére csak akkor vonzó, egy még oly nemes cél érdekében létrehozott alapítvány is, ha azt ők szervezik meg, és szerepük abban meghatározó.

Kispest természetesen nem közömbös Puskás Ferenccel kapcsolatban. Puskás a kerület díszpolgára, a Bozsik stadion melletti utcaszakaszt róla neveztek el, nevét viseli Kispesten egy iskola, annak aulájában mellszobra van (a Puskás Ferenc-díjat is alkotó Kristóf Lajos munkája), emléktáblája van a Bozsik stadion, valamint egykori iskolájának bejáratánál. Mindezek figyelembevétele mellett is igaz, Kispest nem élt azokkal a lehetőségekkel, ami Puskás Ferenc idekötődéséből adódott. Tudjuk, nem volt se pénz se lehetőség arra, hogy a Puskás Ferenc pályafutásához kapcsolódó relikviák, emlékek, érmek és díjak Kispestre kerüljenek. Ugyanakkor az egyik leghíresebb magyar, aki soha nem tagadta meg kispesti gyökereit és mivoltát, megérdemelte volna, hogy emlékhelye, kiállítóterme legyen Kispesten. Lehetett volna a kispesti stadion tulajdonjogának átadását is összekötni a kispesti futballpálya legnagyobb egyénisége emlékének méltó ápolásával, a Puskás-díj vállalásával, az utánpótlással kapcsolatos emléktornák rendezésével. Sokan nem értik, hogy miért nem a Honvédhoz kötődik a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.

A Puskás Ferenc Alapítvány mindig azt tartotta szem előtt, hogy ne távolodjon el attól, amit Puskás Ferenc fogalmazott meg: „Puskás Ferenc Alapítvány, ezen név alatt részesítse támogatásban és díjazásban mindazokat, akik az általam elfogadott célokat és elveket a leghívebben valósítják meg tetteikkel és személyes példamutatásukkal.” Ez is Puskás Öcsi hagyatéka. Illene tiszteletben tartani. A Puskás Ferenc Alapítvány az előbb írtak megvalósításában továbbra is partner Kispesten, és azon kívül is.

A szerző a Puskás Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.