19 pont

A kormánynak egyeztetnie kellene a munka törvénykönyvéről. Ezt a kormányon kívül eddig is mindenki így gondolta, de most a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO is csatlakozott azokhoz, akik szerint a Fidesz nem ortodox gazdaságpolitikája a dolgozók kiszipolyozásában látja Magyarország (ezen belül elsősorban a hozzá közelálló nagyvállalkozók és talán még a menedzserek) felemelkedésének zálogát. A kormány javaslata tizenkilenc pontban ellentétes a nemzetközi munkajogi normákkal. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók háromoldalú egyeztetése az ILO által idézett nemzetközi tapasztalatok szerint hatékonyabban szolgálja a foglalkoztatást, a szociális békét, mint a jogszabályi környezet felülről végrehajtott átalakítása. A konkrét kifogások között van például a dolgozók szólásszabadságának és egyéb, a tervezetben ködösen és tágan megfogalmazott személyes jogainak korlátozása, illetve a diszkriminációmentesség, a férfiaknak és nőknek az egyenlő munkáért járó egyenlő bér garanciáinak hiánya.

A kormány most hivatkozhat arra, hogy itt a szakszervezetek rohangálnak fűhöz-fához, mozgósítják külföldi kapcsolataikat.

Ez történt. A hat szakszervezeti konföderáció együtt fordult az ILO-hoz segítségért. Mivel mind a hat, azt nem lehet állítani, hogy megint a baloldal vagy a liberálisok feketítik be a hazát. A hatban van olyan is, amelyik elvben a Fideszhez kéne húzzon, de a kormány ezt sem hagyja neki. A szakszervezeteknek még olyan puha szavú bajnokuk sincs a jobboldalon, mint a pedagógusoknak Pokorni Zoltán. A munkavállalók szempontjából a Fidesz-politikusok mind egyformák: az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.