Deficites költségvetés

A 2012. évi költségvetés vitája során a véletlenül odatévedt, alig tucatnyi kormánypárti képviselő egyetlen alkalommal sem mulasztotta el belevenni felszólalásába az államadósságot. Korábban nekem is volt alkalmam ezen lapban is rámutatni arra a sok butaságra, amit a témában tanulatlan és gyakorlatlan pártszócsövek rendszeresen visszhangoznak.

Nem térnék ki részletesen megint arra, hogy mi mindenre költötték a felvett hitelt. Gondolom, a szócsövek is örömmel utaznak a hétszáz kilométerrel meghosszabbított autópályákon, élvezik a támogatott hitelből vett, vagy építtetett paloták luxusát, és talán nem tagadják, hogy a korábban nemcsak ígért, de meg is valósított pedagógusi és egészségügyi béremelés is jó helyre került. Hol tartana ma az adósság, ha sikerül belehajszolni a kormányzatokat a 14-15. havi nyugdíjba, további sokmilliárdos szavazathozó vágyálmokba?

Valóban nagy az államadósság, de magunkra költöttük, ugyanis valamennyien benne voltunk, és menedzselhető volt, akkor még igen!

Persze, lehetne sokkal szebb is a kép. A húszezermilliárdos államadóssággal szemben ugyanis az előző kormányok – gondolva a jövő nyugdíjasaira –, 3000 milliárdot különítettek el. Nem eltőzsdézték, mint a Mol-részvénypakett 150 milliárdját, hanem további 300 milliárd nettó hozamot is generáltak. Arról pedig szemérmesen hallgatnak kormánykörökben, hogy az MNB korábbi tízmilliárd dolláros tartaléka a szocik alatt közel 40 milliárdra emelkedett. Ha csak ezzel a kettővel korrigáljuk az államadósságot, rögtön nem a 2010. eleji 78 százalékról, hanem 50 százalék alatti hiányról beszélhetnénk. Nagy művészet volt ellenben a fel nem használt IMF-hitel, a magánnyugdíj és az MNB-tartalék terhére pár hétig 1-2 százalékkal csökkenteni, a mára már minden korábbit meghaladó államadósságot.

Apropó, MNB-tartalék! Ahhoz indokolatlanul hozzányúlni bűncselekmény, a biztonságunk veszélyeztetése! Ami pedig az 1000 milliárdos lyukat illeti, vegye észre mindenki, ezt csak újabb adókkal, a lakosság nagy részének ellehetetlenítésével lehet átmenetileg befoltozni.

Egy változatlanul deficites költségvetés, valamint stagnáló GDP mellett államadósság csökkentését ígérni egyenesen ostobaság.

Szederkényi Csaba közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.