Kurzusfestészet

Írják (Megfestették a lovasrohamot, november 4.), hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, egykori színházi rendező 15 nagyméretű festményt rendelt a pénzünkből az alaptörvény illusztrálására, szigorúan megadott témákban. Ezzel Kerényi feltámasztotta a magyar képzőművészet legrosszabb hagyományát, a kurzusfestészetet.

Az aktuális kormányzat közvetlen agitációs céljait szolgáló, megrendeléses festészet a millenniumi évek rövid fellángolása után (Feszty-körkép, néhány Benczúr-mű stb.) a Horthy-korban és a Rákosi-korban élte virágkorát, mindig állami művészeti díjak tömkelegét szülve, és mindig messze elmaradva az adott kor művészeti irányzataitól, színvonalától.

Mindig jellemző volt rá a szájbarágósan leegyszerűsített stílus, a művészileg képzetlen embereknek szóló „közérthetőség” és a hamis pátosz. A legutóbbi harmincnegyven év kivételével szinte mindig virágzó kultuszszobrászattal ellentétben a festészet a kevésbé diktatórikus korokban mentes volt az ilyen direkt állami befolyásolástól.

Veszélyes „hagyományt” támasztott fel Kerényi Imre kurzusrendező.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.