Brüsszel beszól, a polgár kidől

Ébredjetek, mert jön a cunami, a bizalmi válság mindent elsöprő hulláma – e drámai hangnemben figyelmeztet az Európai Bizottság, hogy nagy a baj. Nemcsak Magyarországon, hanem nagyjából egész Európában. Leálltak a gazdasági motorok, s így aligha lehet elmenekülni az adósságválság fenyegető katasztrófája elől.

Magyarország akkor sem vonhatná ki magát az események hatása alól, ha viszonylag ésszerű gazdaságpolitikát folytatna. De hogy ez nem így van, jól tükrözik a piacok is, amelyek egyre kockázatosabbnak ítélik az országot. S ha ez nem volna eléggé meggyőző, érdemes felidézni a csütörtöki borús őszi uniós előrejelzés bemutatóját.

Egy magyar újságíró azt feszegette, vajon az idei magyar költségvetési többlet és a jövőre a bizottság által prognosztizált 2,8 százalékos GDP-arányos hiány – amely alulról súrolja a háromszázalékos plafont – nyomán a bizottság megszünteti-e a Magyarországgal szemben 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást. A pénzügyi biztos, Olli Rehn azzal kezdte válaszát, hogy a kérdésben észlelni vél némi szarkazmust. Idén a 3,6 százalékos többlet ugyanis valójában hatszázalékos hiányt takar, de a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése leplezi a 2010-es és a 2011-es költségvetés lazítását.

Jövőre kétségtelenül igen megszorítónak ígérkezik a büdzsé, s ennek értékét nem kisebbítené, de 2013-tól újra elszalad a deficit, elérheti a GDP 3,7 százalékát. Kifutnak az átmeneti, egyszeri tételek, például a különadók. Vagyis ami történt, az még nem járul hozzá az államháztartás helyzetének tartós, fenntartható rendezéséhez. Ezért egyelőre „szó sem lehet” arról, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszűnne. Levelet is ír Matolcsy György gazdasági miniszternek, akinek december közepéig tisztáznia kellene, hogyan képzeli el a 2013-as 2,2 százalékos hiánycél teljesítését.

Öt tagállam, köztük Magyarország nem hozza egyelőre az uniótól elvárt büdzsészámokat. A piaci bizalomvesztés és e brüsszeli kipellengérezés miatt elkerülhetetlennek látszó gazdaságpolitikai váltás az Orbán-kormány presztízsveszteségét hozza magával, de ennek levét minden magyar állampolgár megissza. A legszegényebbek leginkább, ahogy erre a csütörtöki uniós jelentés többször is utal az adóváltozások és a meglepő ötletnek tartott végtörlesztés hatásainak elemzésekor. S 2012-ben a GDP négy százalékára rúgó kiigazítás jön. Ez iszonyú megszorítás, miközben a Molból az oroszok kiszorítására meg a Rába felvásárlására jutott pénz, bár a piacok nem értik, miért.

A jövőre már csak 0,5 százalékosnak ígérkező, alig érzékelhető növekedést a beruházások visszaesése kíséri – s erre csak az eurózóna legnagyobb bajban lévő tagállamaiban számít még a bizottság. S hiába tűnt el a magánnyugdíjvagyon az adósságcsökkentés és a folyó kiadások feneketlen kútjában, Brüsszel szerint az államadósság aránya szépen kúszik vissza oda, ahol nemrég még tanyázott, mert gyengül a forint. S a kormánynak most még tisztáznia kell, hogy 2013-ban mennyi bevételt vár az autópályadíj elektronikus beszedéséből, az önkormányzatok átszervezéséből, a rokkantnyugdíjak, a gyógyszerkassza, a távolsági tömegközlekedés, a felsőoktatás finanszírozásának megváltoztatásából.

Jön még borúra ború.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.