Rekviem a söralátétért

Ahogyan a magyar néplélek zsigeri pálinkafőzési vágyát, úgy a söralátéten megvalósítható bevallás igényét is jól érzékelte a kormány. De akkor miért akarja megszüntetni a stampedlialátéten is megoldható evát? Egy adófajtát, amelynél egyszerűbbet már aligha lehet kitalálni. Furcsának hathat, hogy éppen az adórendszer egyszerűsítésével indokolják az eva megszüntetését, pedig van benne logika. (Az eva ellen és mellett egyaránt szólnak méltányolandó érvek – nem csoda, hogy a szerkesztőségünkben is vannak evapártiak és evaellenesek.)

Az adórendszer és az adózás egyszerűsítése nem mindig jelenti ugyanazt. Az adórendszer attól lesz egyszerű, ha minél kevesebb adófajta van benne, az adózás pedig attól, ha minél egyszerűbb adózni. Optimális esetben a kettő természetesen nem zárja ki egymást.

A kormány azt mondja, hogy az adórendszert egyszerűsíti, ha megszünteti az evát, és minden vállalkozást a társasági adó alapján adóztat. Igaza van. Ezzel viszont százezer, jellemzően egyszemélyes és gyakran kényszervállalkozástól vonja meg annak lehetőségét, hogy életének jelentős részében ne kelljen a vállalkozása érdemi működtetése helyett a cége adózásával, könyvelésével vesződnie. Márpedig ez a lehetőség nagyon nagy könnyebbség volt e vállalkozások számára, már és még sehol sem volt az Orbán-kormány, de az evával egy csapásra egyszerűsödött az adóbürokrácia, és megvalósult a söralátéten adózás.

Ez az, amit kár lenne a serdülővé cseperedett csecsemővel együtt kiönteni. Az eva mértéke valóban irreálisan kedvező volt a kezdetekben, de aztán kiderült, hogy az érintett vállalkozások jóval magasabb kulcs mellett is bent maradnak az evában. Megkockáztatom, sokuk még akkor is így tenne, ha több adót kellene fizetnie, mint a többi vállalkozásnak. Mert a papírmunkától, számlavadászattól (és valljuk be: kamuszámla-vásárlástól) való megszabadulás megérhet ennyit. Amelyik vállalkozó akarná, ezzel megvásárolhatná a nyugodt álom luxusát.

Az eva lényege nem a kedvező adókulcsában, hanem az egyszerűségében rejlik. Ha a kormány anélkül szünteti meg az evát, hogy ehhez hasonló feltételeket biztosítana (akár a társasági adón belül), akkor egyértelműen visszalép a söralátétes ideájától. Az állam számára van árnyoldala is az evának, így azt is megértem, ha szimplán eltörli, de én a helyében adnék még egy esélyt: mondjuk áfa + 10 százalékos kulccsal. Az evával egyenértékűen egyszerű adminisztratív feltételeket ugyanis nem lehet létrehozni a társasági adózásban, és így legalább kiderülhetne, hogy hány vállalkozónak ér meg az egyszerűség és tisztaság akár több adót is. Ha elég soknak, akkor megtartanám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.