A KDNP szerint a család

Harrach Péter reményei szerint évtizedekre határozza meg a családpolitikát a családok védelméről szóló sarkalatos törvény, amit most már tényleg hamarosan benyújtanak. 

A KDNP által kidolgozott tervezetből időről időre csepegtet valamit a pártelnök, idén beszélt már a gyerekek életkorához szabott családi pótlék és a gyerekek számát figyelembe vevő nyugdíj tervéről is, hogy aztán hosszú hónapokig említést se tegyen a kis horderejűnek éppen nem nevezhető elképzelésekről.

Nemrégiben a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán osztotta meg a családvédelmi törvény tervezetének néhány újabb elemét a résztvevőkkel. Eszerint a kétharmados törvényben rögzítik a gyerekek jogait és kötelességeit is. A gyerek joga, hogy családban nevelkedjen, kötelessége folytatni tanulmányait, kerülni az egészségtelen életmódot, valamint együttműködni a szüleivel. A már felnőtt gyerekeknek kötelességük eltartani a szüleiket, de csak addig a határig, míg a szülők eltartása nem veszélyezteti a gyerekek gyerekeinek eltartását.

Ahogy korábban a gyerekek számát figyelembe vevő nyugdíjrendszer vagy a magánélet kötelező iskolai oktatásának ötleténél, a pártelnök most sem ment bele a piszlicsáré részletekbe. Így aztán két dolgot tehetünk. Az első, hogy nem vesszük komolyan az elhangzottakat. Ez esetben viccelődhetünk arról, hogy az iskola mögött cigiző 14 évesek, a csokoládét habzsoló tízévesek esetleg a féktelenül kismotorozó háromévesek veszélyeztetik-e jobban az egészségüket. Vagy arról, hogy milyen büntetés járjon annak, aki szemmel láthatóan nem tud együttműködni kétéves gyerekével, mivel az magát a földhöz verve hisztizik a közértben. Vagy arról, ki dönti el, hogy a gyerek eltartásának része-e az iPod-vásárlás, vagy az már a szintén kötelezően eltartandó nagyi pénzére megy.

A második lehetőség, hogy mégis komolyan vesszük a KDNP terveit. Ez esetben felmerül, miért gondolják azt, hogy sarkalatos törvényben kell szabályozni egy olyan kérdést, mint a gyerekek és a szülők viszonya.Miért feltételezik, hogy akik gyereket vállalnak, nem tudják vagy nem akarják egészségben, együttműködve felnevelni őket? De ha a szülők egy részénél így is van: miért gondolják, hogy ha majd büntetés fenyegeti őket, akkor jobb anyákká és apákká válnak?

A KDNP a demográfiai krízis megoldását várja a családvédelmi törvénytől. Rejtély, miért gondolják, hogy azzal hozzák meg a (szerintük) csak a mának élő, individualista huszonévesek és harmincasok kedvét a családalapításhoz, ha megszabják, hogyan kell gyereket nevelni. A gyermekvállalástól eltántorítani valószínűleg egyetlen leendő szülőt sem fognak, de az is biztos, hogy kedvet sem csinálnak hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.