Szobortörténelem

Olvasva a Parlament körüli tér tervezett átépítéséről szóló cikküket (József Attilának is mennie kell, október 19.) az az érzésem támadt, hogy a „Kossuth tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállítása” című terv azért született meg, hogy hivatalosan is indoka legyen Varga Imre nagyszerű alkotása, a Károlyi Mihály-szobor eltávolításának.

Az első magyar köztársasági elnök szobránakmagában történő eltávolítása ugyanis rossz fényt vetne arra a kormányra, amelynek uralma alatt sor kerül rá. Így azonban a Kossuth-szobornak a korábbival való felcserélésével egybekötöttmásik szoboreltávolítás még arra is alkalmas, hogy feledtesse József Attila szobrának távoztatását. Utóbbira állítólag azért van szükség, mert az egykori Andrássy-szobor helyén áll. Csakhogy idősebb Andrássy Gyula szobrát beöntötték a legnagyobb grúz később ledöntött szobrának anyagába. A szobor már nem létezik, és ha egyszer megint elkészülne, addig József Attiláé a helyén maradhatna. Szó sem esik a szobor új helyéről. Lehet, hogy ezt is a raktárba akarják tenni, mint – jó esetben

– Károlyi Mihályét? Meglepett a cikknek az a mondata, miszerint Kövér László a Károlyiszobor helyére Kéthly Annáét állítaná. Tisztelője vagyok a magyar parlament első női alelnöke emlékének, de nem hiszem, hogy az elíziumi mezőkről Kéthly Anna szívesen látná a maga emlékművét Károlyié helyén.

Dr. Del Medico Imre

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.