Lézerblokkoló

Az ügyészség ejtette a vádat egy számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény miatt folyó büntetőügyben. Ugyanott egy éve még úgy gondolták, hogy a lézerblokkoló használata vétség, és két évig terjedő börtönnel sújtható. Az eszköz ugyanis megakadályozza, hogy gyorshajtás esetén felvételt készítsenek a gépkocsiról.

„Aki adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el” – a rendőrség a Btk. e rendelkezésére hivatkozva tett feljelentést, érzékelve, hogy egy békéscsabai fuvarozó lézereblokkolót szereltetett az autójára. A szerkezet legálisan vásárolható és használható, hiszen a radardetektorok és más hasonló berendezések 2003-ban kikerültek a közbiztonságra veszélyes eszközök közül. Akinek van elég pénze, vesz egy lézerblokkolót, és száguldozhat tetszése szerint. A korszerűbb és drágább detektorok ráadásul jelzik, ha a rendőrség sebességellenőrzést végez. Időben lehet fékezni. A sajtó sokszor adott hírt arról, hogy politikusok is élnek e lehetőséggel. Parlamenti képviselők, megyei közgyűlési elnökök, magas beosztású állami alkalmazottak gépkocsiján láttak már ilyen berendezést.

A legnagyobb botrány abból lett, hogy Lázár János fideszes frakcióvezető Audi S8-asát is felszerelték lézerblokkolóval. A politikus vállalt „minden politikai és jogi felelősséget”. A kocsit – mert úgy látta, hogy „valószínűleg hiba volt” luxusautót bérelni – leadta.

Hogy a politikai felelősség mit jelent, legfeljebb a következő választáson derül ki, a jogi felelősség immár nem kérdés. Lázárt – és másokat – nem citálják bíróság elé, ha traffipaxelhárítóval közlekednek. Amúgy nem is kellett komolyan tartaniuk ettől, hiszen a Legfőbb Ügyészség áprilisban – pár héttel az S8-as ügy kipattanása után – állásfoglalást adott ki, amely szerint téves álláspont, hogy a lézerblokkoló eredményes használata számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, mert az nem a gyorshajtókról készült fotókat feldolgozó informatikai rendszert, csupán az adatbevitelt zavarja meg.

Azt, hogy erről Békés megyében miért csak most értesültek, nem tudni. További kérdés, hogy a vádhatóság más – adott esetben ellenzéki politikusokhoz köthető – ügyekben is kész-e megengedő jogértelmezést adni. És akkor a gyalogosokról még szó sem esett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.