Áldozat

Fehéredő ujjakkal próbálja a kormány kifacsarni az adófizetőkből maradék forintjaikat. Valódi arcát a képviselői módosítókkal mutatja meg az adócsomag: ilyen adóprésbe az elmúlt évtizedben alig fogták a magyarokat.

Eho a béren kívüli hozzájárulásra, járulék helyett adó (ami nem keletkeztet jogosultságot társadalombiztosítási ellátásra, ráadásul emelt fizetési alappal), baleseti adó, magasabb áfa, az eva megszüntetése – s ez csak ízelítő a jövő évre tervezett adóváltozásokból.

Ennek a tizedéért népnyúzóvá váltak az előző kormányok az akkori ellenzék szerint. Jött egy választás, és a vérszívásból elrugaszkodás lett: a kormány azt ígéri, ez vár 2012-ben az országra, s ennek az alapjait teremti meg a költségvetés, annak pedig gerincét adják az adóbevételek.

Az országvédelmi tervtől csodákat várnak Orbánék, pedig az ismert részletek alapján az leginkább a gazdasági növekedéstől fog megóvni minket. Az adórendszer szinte minden szegletében kellemetlen meglepetések várnak a cégekre. Komolyan gondolja bárki a kormányban, hogy ekkora elvonás mellett 1,5 százalék lehet a GDP növekedése?

A logikus válasz az lenne, hogy nem, mert képviselői módosítókra nem lehetett felkészülve a kormány. Ez a legfurcsább: a politikusok nemhogy visszafognák a pénzügyi kormányzatot, hanem rátesznek mindjárt négy lapáttal. A merőben szokatlan viselkedés szólhatna éppen a felelősségről is, arról tehát, hogy a képviselők a költségvetési hiánycél betartása érdekében nyújtanak be módosító javaslatokat, amelyek a legegyszerűbb, de leghasznosabb eszközt, az adóbombázást vetik be.

Vessenek rám követ, de ezt nem érzem kielégítő magyarázatnak. Inkább hajlok arra, hogy a kormány osztotta ki a feladatokat, amit a képviselők kelletlenül, de végrehajtanak. Olyan horderejű változtatásokat ugyanis, mint az eva megszüntetése csak valamiféle szakmai koncepció mentén, megalapozott háttérszámításokkal (például az adóváltoztatás hatásáról a növekedésre) lehet javasolni. Minden tiszteletem mellett ilyen átfogó munkára nem tartom alkalmasnak a képviselőket, s nem is ez a dolguk. Erre vannak a szakminisztériumok.

Egyre világosabban rajzolódik ki a kép: nagyobb itt a baj, mintsem gondoltuk. A háromszázalékos hiánycél betartása, az államadósság elleni harc sokkal nagyobb áldozatot követelmindannyiunktól,mint azt – akár csak a közelmúltban is – feltételezték Orbánék. A 2012-es év vízválasztó lesz mind az ország, mind a kormány számára. Ha jövőre sem lódul meg a gazdaság szekere, az elégedetlenek tábora rohamosan nőni fog. S már nem kapcsolják tovább a tévét a félnótásoknak kijáró mosollyal az arcukon, amikor Szijjártó Péter állítja azt a feketéről, hogy fehér, hanem a képernyőhöz vágják a távirányítót. Jobb esetben ezzel kidühöngik magukat. A pakliban benne van, hogy lesznek roszszabb esetek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.