Mit lehet tudni az MSZP kettéválásáról?

Sajnos keveset. Bauer Tamás megkísérli az eltérő nézeteket összegezni (Válóokok, október 21.), mellyel kapcsolatban elkerülhetetlenül merül fel számos gondolat.

Bauer Tamás téved, amikor vitatja az állami beavatkozás indokoltságát. Szerintem igaz, amit ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila mondott, vagyis hogy a piac önszabályzó képessége nem korlátlan. Például a hibás pénzügyi vagy hitelpolitikát a piac nem tudja megfelelően korrigálni. Az Amerikából indult 2008. évi válság is egyértelműen Mesterházy álláspontját igazolja. A túltermelési válságot szerencsés esetben a piac képes korrigálni, ez esetben működhet a kereslet-kínálat szabályozó szerepe. Ez a válság azonban nem túltermelési, hanem pénzügyi válság, amit nem tud a kereslet-kínálat rendszere kezelni.

Ennek a válságnak az elsődleges oka a korlátlanul nyújtott jelzáloghitel. A bankhitelnek az elsődleges szerepe anyagi értékek létrehozásának az elősegítése. A jelzáloghitel fogyasztás céljára teremtett pénz, olyan pénz forgalomba hozását jelenti, amely mögött az ügylet lebonyolítása után nem marad forgalomban lévő áru. A jelzáloghitelből megvásárolt lakást már egyszer az építőiparnál a bankok megfinanszírozták, a pénz döntően a munkásokhoz, alvállalkozókhoz stb. került, tehát az építőipar a költségek fedezésére használta fel. Amikor a vásárló a felvett hitelből kifizeti az épületet, az eladó visszafizeti a hitelt, melylyel a jelzáloghitellel együtt keletkezett pénz megszűnik. A pénz ugyanis hitel útján kerül forgalomba, és viszszafizetése során megszűnik. A költségek fedezésére felhasznált pénz azonban (a munkásoknál, alvállalkozóknál stb.) forgalomban marad, és azzal együtt a jelzáloghitel is. Tehát a lakás építéséhez kapcsolódó pénz és az értékesítésével összefüggő hitel tovább él. Az így értékesített házak azonban mint áruk megszűnnek, a forgalomban maradt pénz mögött tehát nincs áruérték. A válság oka, hogy a jelzáloghitellel együtt hatalmas mennyiségű felesleges, árufedezet nélküli hi-

tel, ill. pénz került forgalomba. A neves közgazdász, Keynes szerint szolid mértékben indokolt akár fiskális eszközökkel is keresletnövekedést előidézni, de most világméretekben és nálunk is olyan tömegű fedezet nélküli hitel, ill. pénz forgalomba hozatala történt, ami visszafizethetetlenné vált. Mind az indokolatlan magas kamatot, mind a mértéktelen jelzáloghitelt – a bankokon túl – csak az állam tudta volna megakadályozni. Tehát véleményem szerint az állami beavatkozás hiánya okozta a válságot.

Bár a cikk segített valamelyest eligazodni, de fontosnak tartom, hogy ne Bauer Tamástól tudjuk meg a két párt törekvéseit, az általuk követni kívánt politikát, hanem az illetékesektől.

Fohn János közgazdász, Dunakeszi

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.