Másként látók

Talán maguk a fideszes politikusok sem gondolták, hogy kormányzati pozícióban mennyire másként látják majd a világot.

Az egykor hevesen támadott megszorítások így váltak a gazdaságpolitika szerves részévé, az ígért adócsökkentések idővel adónöveléssé. Maholnap nyakunkon a költség-hozzájárulásnak titulált tandíj, s könnyen lehet még – bár nyilván más néven – vizitdíj is.

A Fidesz hasonlóképpen átértékelte az önkormányzatok és a titkosszolgálatok közötti viszonyt: a főpolgármester együttműködési megállapodást kötött az Alkotmányvédelmi Hivatallal. A cél, hogy javítsák a fővárosi cégekkel kapcsolatos gazdaságbiztonsági tevékenységet.

Amikor a Gyurcsány-kormány idején felvetődött, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal segítségére lehetne a helyhatóságoknak abban, hogy az uniós támogatások felhasználása és egyáltalán a gazdálkodás körül minden rendben folyjék, az akkori ellenzék igencsak tiltakozott. Ez az önkormányzatiság elvének lábbal tip rása – érveltek, attól is félve, hogy bizonyára lehallgatnák a helyi politikusok telefonját.

Hiába érvelt az akkori titkosszolgálati miniszter, hogy az önkormányzatokat inkább védenék a befolyásolási kísérletektől, meg attól is, hogy gyanús cégekkel kössenek nagy értékű szerződéseket. Nem hittek neki. Még az is lehet, hogy helyesen tették, miközben jó lenne, ha akadna olyan szervezet, amely valóban képes elejét venni a korrupciónak. A Fidesznek folyvást koráb ban általa támadott vagy megfúrt elképzelések jutnak az eszébe.

Azért ez érdekes. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.