A bukott győztesek

Az államadósságért az a kormány felel, amelyik alatt felhalmozódott. Ez egyszerű és kétségbevonhatatlan igazság. Az igazság egyszerű és kétségbevonhatatlan fele. A másik feléről sokkal kevesebbet beszélünk, nehezebb is, de fontos. Ugyanis az ellenzék is felelős azért, amit követel(t). Azokért a forintokért is, amelyek kiadását követeli/követelte, és azokért is, amelyek bevételét ellenzi/ellenezte. Ez a felelősség gyengébb persze, mint a kormányé, de létezik! Jelentős részben ezekből a követelésekből meríti az ellenzék az erejét, amellyel legyőz(het)i a kormányt. Amikor tehát hatalomra jut, ezekért a követelésekért felelnie kell, helyt kell állnia, mert nélkülük nem lenne hatalmon. Amikor tehát a kormány azt mondja, hogy nem felel, és nem áll helyt, mert korábban nem ő kormányzott, az a politikai csalás minősített esete.

A 2010 előtti nyolc év ellenzéke iszonyatos összegekért, hiányokért és adósságállományért felelős. Ennek nagy részéből szerencsére nem lett valóságos adósság, valóságos hiány, mert az előző nyolc év kormányai a követeléseik jelentős részének nem tettek eleget, s ennek meg is fizették az árát. Persze még így is rosszul állunk, mert az előző kormányok nem tették eléggé az ellenkezőjét annak, amit az ellenzék szerint tennie kellett volna.

Ha valaki közelről megnézi, hogy 2002 és 2010 között az ellenzék évről évre hány területre hányféle formában mennyi pénzt követelt, és ugyanakkor hányféle adó és járulék drasztikus csökkentését szorgalmazta, akkor horribilis összegeket kap. Évente ezermilliárdos nagyságrendűeket. Ekkora költségvetési szakadék feltöltéséhez olyan két számjegyű gazdasági növekedés kellett volna az egész időszakon át, amekkorát hozzánk legközelebb Kínában érnek el.

A Fidesznek tehát azt kellett volna bizonyítania, hogy létezik az a mágikus gazdaság- és reformpolitika, amely ezt lehetővé teszi. Semmi ilyesmit nem bizonyított, semmi jelét nem mutatta, hogy lenne valami halovány elképzelése arról, miként lehetséges, ami az orbánista retorika szerint csak a beszűkült, tökfej közgazdászok és a kishitű, az akarat erejét nem ismerő politikusok szerint lehetetlen: a gazdaságot jól felélénkíteni, minden juttatást megemelni, minden közszolgáltatást magasabb szintre emelni, semmiről le nem mondani, minden derék polgárt boldoggá tenni az adósságállomány és a hiány egyidejű féken tartása mellett.

A kormányzó Fidesz másfél éve cáfolja ellenzéki önmagát. Orbán Viktor és szóvivője az ideologikus lózungokat leszámítva szinte egyetlen mondatot nem képes kimondani, amelynek ne tudnánk azonnal az ellenkezőjét idézni az elmúlt nyolc évből. A kormányzó Fidesz másfél éve bizonyítja, hogy az ellenzéki Fidesz a folyamatos hazugság állapotában politizált, blöffölt, és ha ő kormányzott volna, és úgy, ahogy a kormánypártoktól követelte, akkor még annál is sokkal súlyosabb örökséget hagyott volna maga után, mint amilyet ráhagytak.

Kérdés, miért nem használja ki a kormányon volt ellenzék az ellenzéki Fidesz (le)bukását? Tartok tőle, hogy azért, mert ő is ilyen bukott győztes szeretne lenni. Pedig tudja, milyen az, mert volt már. És belebukott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.