Nyelvünk védelmében

„Határozatában a törvényhozás felkéri továbbá a kormányt, hogy a tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nemzeti nyelvünk használatának helyzetét, ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet...” – idézik (A magyar nyelv napja, november 13-a) az Országgyűlés határozatából a magyar nyelv napjának létrehozásáról a lap szeptember 27-i számában.

(Mi közük az egyházaknak nyelvünk használatának helyzetéhez? Miért kell ebbe beleszólniuk?) Nekem már van is egy javaslatom az intézkedési tervhez. Tegyék kötelezővé néhány helyen részvételi kötelezettséggel és vizsgakötelezettséggel járó magyarnyelv-tanfolyamok indítását a közszereplők számára. Ilyen tanfolyamok indítására kellene kötelezni a nyomtatott és online sajtó valamennyi szerkesztőségét, valamennyi tévé- és rádiócsatornát minden munkatársuk számára, az Országgyűlés titkárságát az országgyűlési képviselők számára, a parlamenti pártok vezetőségét nemcsak a képviselők, de minden közszereplő funkcionáriusuk számára. Az élőszóban megnyilvánulók számára ezenkívül legyen kötelező beszédtanfolyamot is indítani.

Úgy gondolom, hogy az ilyen tanfolyamok nyomán valamelyest csökkenhetne a magyar nyelvet kerékbe törő közszereplők száma.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.