Keletről keletre

Ünnepi beszédében Orbán Viktor 2007. október 23-án azt mondta: az ünnep magaslatáról belátni az egész határt. Látni az utat, ahonnan érkeztünk, amit már magunk mögött tudunk.

A magaslatról visszatekintve látni igazán, hogy 1956-ban mi egy Kelet elleni forradalmat vívtunk.

Az idén nem számíthatunk hasonló retorikai oázis föltűnésére. Részint mert a miniszterelnök aktuálisan a négy éve még vészesen fenyegető úgynevezett Kelethez vonzódik, részint mert a Fidesz vonatkozó rendezvénye elmarad, mivel a kormányfő helyette kénytelen Nyugatra, Brüsszelbe utazni. Mulattató fejlemény, hogy Orbán Viktor távollétében a Fidesz ünnepségét sem tartják meg. Értsd: a kormányzó politikai erő, a kétharmados mamut, a tündöklő néppárt egyetlen politikust sem küld a pódiumra a vezér helyett. Pedig az aligha hihető, hogy Navracsics Tibor vagy Pokorni Zoltán ne tudott volna épkézláb beszédet mondani. Orbán azonban másképpen döntött: nélküle a pártnak sem kell emlékeznie – a rendőrterror áldozataira sem, ahogyan pedig eredetileg meghirdette. Ezzel egyúttal jelezte azt is, hogy a politikai szervezet hivatalosan is átalakult a miniszterelnök tágas játszóterévé. Egyebekben: amint az köztudott, a Fidesz a most lemondott rendezvénnyel rászervezett a Nem tetszik a rendszer! demonstrációra, amit jóval korábban jelentettek be, mint a párt a magáét. A két esemény részvevői a politikai kérdésekről meglehetősen különböző álláspontot képviselnek. Egy politikai szervezet legföljebb akkor vállalja egy ilyen randevú kockázatát, ha messzemenően fontos számára az adott rendezvény. Például az emlékezés a forradalomra. A párt azonban Orbán utazása miatt lefújta az akciót, amivel világossá tette: tisztelgés helyett csupán a miniszterelnök nemzeti ünnepek alkalmával műsorra kerülő politikai performance-ának kívánt helyet adni a „rendszerellenes” tüntetők közelében. Kivételes szerencse, hogy Orbán, azaz a Fidesz lépése ellenére sem kell nélkülöznünk a kormányfő nagyívű október 23-i gondolatait. A miniszterelnök 2007-es ünnepi beszéde például rendelkezésre áll, és időállónak is bizonyult.

„Nézzünk hát szét az ünnep magaslatáról a mai magyar életen! Hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. Demokrácia nélküli többpártrendszer, szociális válság, tömeges elszegényedés, munkanélküliség, eladósodás, kiszolgáltatott magyar gazdaság. Dobra vert ország. A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. (...) Ez a keleti élet, és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket” – deklamálta.

Nincs ellenvetésünk, mélységesen egyetértünk Orbán Viktorral. Ezért nem tetszik a rendszere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.