Túlélőshow

Ahol nincs valódi politikai alternatíva, ahol a szétforgácsolódott ellenzék évek óta képtelen egy húzóembert kiállítani, ott egy karizmatikus politikus azt csinál, amit akar.

Így van ez még akkor is, ha ez a politikus egyszerre hat bírósági ügyben érintett vádlottként, ha az elmúlt húsz évben 106 eljárás indult ellene és 2500-szor kellett (volna) megjelennie a bíróság előtt, legutóbb egy kiskorú lánnyal folytatott szerelmi viszony miatt. S így van akkor is, ha az illető népszerűségi indexe mélyponton van, a 24 százalékot sem éri el.

A szóban forgó politikus Silvio Berlusconi, a négyszeres olasz miniszterelnök, az üzletemberből politikussá lett fenegyerek, aki a Forbes magazin szerint Itália leggazdagabb embere 9 milliárd dolláros vagyonával. Mégis elképzelhető volt a bukás. Még a kormányválságokon edzett Itáliában sem fordult elő soha, hogy egy parlamenti többség megbuktassa saját kormányát. Egy múlt keddi, amúgy nem túl jelentős képviselőházi szavazáson éppen ez történt: a tavalyi költségvetési zárszámadás egy részszavazásán a jobboldali képviselők kisebbik fele nemmel voksolt. Berlusconi szövetségese, Umberto Bossi, valamint gazdasági minisztere, Giulio Tremonti be se ment az ülésterembe a szavazás időpontjában. Vége. Szétszalad a kormány, széthullik a parlamenti többséget adó pártkoalíció, jöhet az előrehozott választás, gondolhattuk. De a sajátjainak „alattomos ütéseitől” egy pillanatra megrendült Berlusconi megrázta magát, tartott egy hatásos parlamenti védőbeszédet, majd megnyerte az önmaga ellen kért bizalmi szavazást. Ötvenegyedszer.

A legutóbbi túlélőshow mégis különbözik az előzőektől. Korábban Berlusconi hol sötét manőverekkel, zsarolással, fenyegetéssel, hol behízelgő udvarlással kézben tudta tartani mind kormányát, mind képviselőit. A helyzet megfordult. A keddi szavazás azt jelzi, hogy immár a parlamenti többség tartja amarkábanminiszterelnökét. Umberto Bossi, az Északi Liga vezére kertelés nélkül ki is mondta a bizalmi szavazás után: Berlusconi akkor bukik, amikor én akarom. S hogy ez a pillanat miért nem most következett be, annak csak egy oka lehet: vigye el ő a balhét. A nyáron megszavazott kényszerintézkedések, a 60 milliárd eurós megszorítócsomag elleni utcán van fél Itália. Tartsa ő a hátát.

De vajon nem túl nagy az ár Berlusconi túlélőshow-jáért? Antonio Di Pietro – a miniszterelnök régi üldözője, volt vizsgálóbíró – szerint ez meglehet. Az olaszok keserűsége és haragja máris az utcán van. S ez a harag az egész politikai osztályt elsodorhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.