A Fidesz és a könnyű álom

Október 7-én olvashattuk a Nemzeti Kör állásfoglalásában: „A Nemzeti Kör örömmel üdvözölte a 2010. évi országgyűlési választások eredményeként a régóta nélkülözött kormányzati cselekvőképesség lehetőségét, az ország fejlődését rövid és hosszú távon veszélyeztető tendenciák megfordítását ígérő politikai erőteret.” Alább pedig ez: „a Nemzeti Kör egyetért azzal, hogy középtávon senki sem ígérhet könnyű álmot az országnak”.

Ez a két mondat különös ellentmondásra világít rá: a Kör annak a politikai erőnek a győzelmét üdvözölte, mely ellenzéki korában egyenesen rövid távon ígért könnyű álmot.

A Fidesz–KDNP ellenzéki politikája másról sem szólt, mint hogy az ország problémáinak jelentős része egy szimpla kormányváltással rövid távon megoldódik, s itt tulajdonképp egyetlen probléma van csupán: nem a megfelelő ember és párt kormányoz.

Varga Mihály 2009 elején pél dául így beszélt: „Egy hiteltelen, kisebbségi kormány drágábban kap hitelt a piacon (...) a kormányváltás az első lépés lenne, aztán kellene egy olyan gazdaságpolitikai program, amit a piac is el tud fogadni.” Matolcsy György pedig így: „Ma az államadósság utáni kamatfizetésből 400-500 milliárd az a kockázati felár, amit csak azért fizetünk, mert megrendült a magyar gazdaságpolitika hitelessége. Ha ezt a bizalmat helyre tudjuk állítani, az akár egy év alatt is több százmilliárd forintos mozgásteret eredményezne.”

Orbán Viktor a 2006-os választások után, az ország súlyos gazdasági helyzetének ismeretében, miután a kampányban a csillagokat is leígérte az égről, így szónokolt: „Pontosan tudjuk, hisz ismerjük őket: a súlyos megszorításokat majd reformoknak fogják nevezni, bennünket, akik kiállunk az emberek érdekei mellett, a reformok és a haladás ellenségeinek nyilvánítanak majd.”

Valóban különös, hogy a Nemzeti Kör épp a Fidesz–KDNP győzelmével látta biztosítottnak „az ország fejlődését rövid és hosszú távon veszélyeztető tendenciák megfordítását ígérő politikai erőteret”.

Vidóczy Zoltán Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.