Hegyi Iván: Egy híján húsz

Huszonhétezer emberből huszonötezer a lefújás pillanatában hazaindult, kétezer pedig ünnepelni kezdte a magyar válogatottat kedd este a Puskás stadionban.

Előtte ugyan a „játékhoz” hasonlóan kínos füttykoncert töltötte be a csonka arénát, de a magyar csapat kis létszámú tábora függetlenítette magát a látottaktól. Ez egyébként alapfeltétele annak, hogy a jelenkor magyar labdarúgását bárki átszellemülten méltatni kezdje, és jó néhány riporter meg újságíró nyugodtan beállhatna a „zászlósok” közé, mert nagyjából annyit látnak – vagy akarnak láttatni –, amennyit az ultrák. (Jelzem, sokan jól járnának, ha az elvakult szpíkerek nem a mikrofonba, hanem a kapu mögött kiabálnának.)

Most azt ülte meg mámorosan a kétezer, hogy a finnek ellen (0-0) kiábrándító „teljesítményt” nyújtó, olykor a legegyszerűbb mozdulatokkal is bajban lévő társaság 19 pontot szerzett az Eb-selejtezőkön.

Tizenkilenc pont nem kevés, sőt több a vártnál, ebből azonban tizenhatot a finn, moldovai, San Marinó-i hármastól sikerült elvenni. Az egyetlen igazi diadal a svédek fölött aratott 2-1 volt – hasonló értékű győzelmet nemhogy napjainkban, de az utóbbi negyedszázadban is csak a legritkább esetben mutatott fel a nemzeti együttes –, ám, mint tudjuk, a döntő gól az utolsó pillanatokban született meg, csakúgy, mint Helsinkiben (szintén 2-1).

Aki tehát arról beszél, hogy ez a garnitúra megalapozta a jövőt, nagyvonalúan eltekint attól (is): enyhén szólva nem biztos, hogy minden kvalifikációs sorozatban két győztes magyar gól esik a véghajrában.

Ezzel együtt a gárda keddig kihozta magából a maximumot – tegnapelőtt már semmit sem csinált –, de nagy kérdés, az mire lesz elég a 2014-es vb selejtezőin, ha a pontszám megismételhető egyáltalán. A holland, török, román, észt négyes valamennyi tagja legalább olyan esélylyel veszi fel a versenyt a magyar válogatottal, amilyennel hazánk nemzeti együttese a vetélytárs kvartetthez tartozókkal, vagyis kedvezőtlenebb a sorsolás, mint a most véget ért szériában, melyen Hollandia és Svédország után slussz következett a másik három rivális kezdetleges futballja miatt. Lehet persze luftballont fújni a harmadik helyből is, de a selejtezőkön semmi más nem számít, csak a továbbjutás és a kiesés. Magyarországnak huszonöt éve kizárólag az utóbbi jut...

Ráadásul ez a harmadik hely pusztán idehaza – és keveseknek – ritka kincs. Nem szükséges a nagyokkal példálózni: a hárommilliós Örményország válogatottja például úgy lett harmadik, hogy a befejező fordulóig esélye volt a pótselejtezős helyre, és nem tudni, mi van, ha a dublini mérkőzésen Iturralde Gonzalez spanyol játékvezető (0-0-nál, a 26. percben) nem állítja ki Berezovszkijt, az örmények kapusát. Az írek így 2-1-re nyertek, ám vajon abban az esetben is győznek-e, ha azonos a létszám? (Mármint a 81. percig, mert akkor Doyle-t szintén leküldte a mérkőzés bírája.)

De akadnak a magyarokhoz hasonló kicsik között másodikok is. Az alig több, mint 600 ezer lakosú Montenegró, az 1,35 milliós Észtország, valamint a négy és fél milliós Bosznia-Hercegovina egyaránt pótselejtezőn szerepelhet, sőt a bosnyákok a franciákkal vívott párizsi találkozó 78. percéig csoportelsők voltak. (Az 1-1-ért sem kell szégyenkezniük.) Miközben tehát némelyek ujjonganak, mások meg úgy tesznek, mintha ujjonganának, hogy micsoda fejlődésen ment át a válogatott, jobb, ha a józan többséggel tartunk, és a tényeknél maradunk: rájátszásban mérhető előrelépés még véletlenül sem nálunk van.

Mifelénk a legelkeseredettebb mérkőzéseket jó ideje az ábrándok vívják a realitásokkal. Egyszer már tudomásul kellene venni, hogy a futball olyan sportág, melyet huszonketten játszanak, és hosszú távon mindig a valóság nyer.

Végeredmények

A csoport: Kazahsztán–Ausztria 0-0, Németország–Belgium 3-1, Törökország–Azerbajdzsán 1-0. A végeredmény: 1. Németország 30 pont (Eb-részvevő), 2. Törökország 17, 3. Belgium 15, 4. Ausztria 12, 5. Azerbajdzsán 7, 6. Kazahsztán 4.

B csoport: Oroszország–Andorra 6-0, Írország–Örményország 2-1, Macedónia–Szlovákia 1-1. A végeredmény: 1. Oroszország 23 (Eb-részvevő), 2. Írország 21, 3. Örményország 17, 4. Szlovákia 15, 5. Macedónia 8, 6. Andorra 0.

C csoport: Szlovénia–Szerbia 1-0, Olaszország–Észak-Írország 3-0. A végeredmény: 1. Olaszország 26 (Eb-részvevő), 2. Észtország 16, 3. Szerbia 15, 4. Szlovénia 14, 5. Észak-Írország 9, 6. Feröer szigetek 4.

D csoport: Franciaország–Bosznia-Hercegovina 1-1, Albánia–Románia 1-1. A végeredmény: 1. Franciaország 21 (Eb-részvevő), 2. Bosznia-Hercegovina 20, 3. Románia 14, 4. Fehéroroszország 13, 5. Albánia 9, 6. Luxemburg 4.

E csoport: Magyarország–Finnország 0-0, Moldova–San Marino 4-0, Svédország–Hollandia 3-2. A végeredmény: 1. Hollandia 27 (Eb-részvevő), 2. Svédország 24 (a legjobb másodikként Eb-részvevő), 3. Magyarország 19, 4. Finnország 10, 5. Moldova 9, 6. San Marino 0.

F csoport: Grúzia–Görögország 1-2, Horvátország–Lettország 2-0, Málta–Izrael 0-2. A végeredmény: 1. Görögország 24 (Eb-részvevő), 2. Horvátország 22, 3. Izrael 16, 4. Lettország 11, 5. Grúzia 10, 6. Málta 1.

G csoport: Bulgária–Wales 0-1, Svájc–Montenegró 2-0. A végeredmény: 1. Anglia 18 (Eb-részvevő), 2. Montenegró 12, 3. Svájc 11, 4. Wales 9, 5. Bulgária 5.

H csoport: Dánia–Portugália 2-1, Norvégia–Ciprus 3-1. A végeredmény: 1. Dánia 19 (Eb-részvevő), 2. Portugália 16, 3. Norvégia 16, 4. Izland 4, 5. Ciprus 2.

I csoport: Litvánia–Csehország 1-4, Spanyolország–Skócia 3-1. A végeredmény: 1. Spanyolország 24 (Eb-részvevő), 2. Csehország 13, 3. Skócia 11, 4. Litvánia 5, 5. Liechtenstein 4.

A pótselejtezők párosításának sorsolását ma tartják. A kiemeltek: Csehország, Horvátország, Írország, Portugália. E négyhez sorsolják Bosznia-Hercegovinát, Észtországot, Montenegrót, Törökországot.

Magyar–finn: Király, a mezőny legjobbja
Magyar–finn: Király, a mezőny legjobbja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.