Adósfutam 2.0

Újabb futamot hirdetett a kormány lakáspályán. A rögzített árfolyamú végtörlesztéssel élni kívánó adósok lassan hajrába fordulnak, miközben a kormány már egy újabb menetre szólítja a lakásálmokat dédelgetőket. Így a menekülő adósok és a leendő hitelesek néhány hónapig együtt loholhatnak az állami segítségért.

A végtörlesztésről lecsúszók lendületvesztés nélkül válthatnak sávot, folytatva a futást az otthonuk kisebbre cserélésére megajánlott új hitelért. Ezúttal forintban és kamattámogatással. S hogy vevő is akadjon, az elbukottak lakásainak felvásárlására is kérhető állami támogatás egy éven át. Spekulánsok, befektetők, banki adóslisták jó ismerősei így adófizetői segítséggel válogathatnak a hitel emésztette adófizetők otthonai között. Elvégre a 35–50 százalékos kamattámogatást kár lenne kihagyni. Jó lehetőség ez azoknak, akik a válság múltán is ráérnek piacra dobni az olcsón begyűjtött ingatlanokat.

S ezúttal a bankok se fekszenek keresztbe. Biztos állami bevétel, veszteséget csökkentő könnyített jelzálogeladás, növekvő hitelállomány. A nehéz napokban minden apróságnak örülni kell. Bár a kormány által várt három-ötezer szerződés aligha oszlatja el a sötét felhőket a pénzintézetek egéről, de legalább terelhető valamivel a részvényesek figyelme.

Ám a devizahitelesek esetében sem több ez szépségtapasznál. A 90 napon túli lejárt tartozást felhalmozó háztartások száma meghaladja a százezret. S minden hónapban öthatezerrel nő a megcsúszott adósok száma. Évek óta futják a versenyt az idővel, a bankokkal, a számlákkal. Most pedig utolsó erejüket összeszedve, újabb adósságot nyakukba véve, kormányuk iránti hálával a szívükben hurcolkodhatnak át egy feleakkora lakásba. Ha hitelképesnek bizonyulnak.

De legalább válogathatnak. Lassan Dunát lehetne rekeszteni az áruba bocsátott lakásokkal. A tetszhalálba merevedett hitelezés romba döntötte az ingatlanpiacot is. Az elmúlt húsz év negatív rekordját alulmúlva, alig 17 ezer új otthon épült az idén. A lakásállomány megújításához szükséges mennyiség kevesebb mint fele. Az 1998-as húszezres számra támogatott lakáshitelprogrammal reagált a Fidesz. Választást ugyan nem nyertek vele, de a következő kormányok lakáspolitikai mozgásterét végzetesen beszűkítette az ide visszavezethető évi 200 milliárdos kötelezettség. A Fidesznek mégsem jutott eszébe más. Újfent a támogatott lakáshitelt húzta elő a kormányzati bűvészkalapból. Kicsit kisebb, a bundája is ritkásabb, de legalább ott fityeg a nyakán a szociálpolitikai kedvezmény masnija. Ez is keskenyebb ugyan a réginél, de legalább lobog valami, miközben mögötte szedik a lábukat az új futamban indulók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.