Malteroznak serényen

A nagy politikai perígéretek leple alatt serényen malterozzák az Új Magyarország Nemesmedvestől Battonyáig, és már nem csak lélekben, azon is túl álmodott fideszes államát. Új, hatalmas épület ez, jut benne hely mindenkinek. Nemzetiszocialista színháznak, ahol az új intendáns, az „ország legnagyobb élő drámaírójának” intésére nézhetjük majd a Gyurcsányról szóló új darabot. Jut ebben az országban hely 200 ezer és még sokkal több eddig tartósan segélyezett közmunkásnak, akiket majd reaktivált rendfenntartók segítő szeme kísér szorgoskodásukban. Jut elég központilag megrendelt vizeszsömle az államosított kórházaknak, még az adósságukkal, no meg a vagyonukkal központi kézbe került megyei önkormányzatok kongó épületeinek is. Lesz mindenre törvény is hamar.

Hogy akad még, aki emlékszik a kivont kardra, amellyel néhány éve a Fidesz vívott a megyékért az előző ciklusokban tervezett régiók ellen? Hogy akad még, aki emlékszik a „szociális népszavazásra”, a 300 forintos vizitdíj és a szociális helyzethez, a tanulmányi eredményekhez kötött tandíj elleni mozgósításra? Felismeri, hogy valami nagyon hasonló készül? Semmi gond, az emlékezet véges, a hit ereje nagyobb az észnél, s gyártani is kezdik a csak az új jövőt látó új nemzedékeket, a rendszer szilárd szellemi tartópillérét, az új állami középosztályt. Lesz itt nemzeti köznevelési terv, központilag meghatározott, egységes állami irányítás és ellenőrzés, így kap majd mindenki egyenlő esélyt, hogy náci színházba járhasson és jó magaviseletű közmunkás lehessen, akinek ügyeit a nemzeti állam a köz érdekében intézi.

Nem önmagában a központosítással van gondunk. Soha le nem írtuk, hogy az oktatás, az egészségügy vagy a közigazgatás ne szorulna átszervezésre. Tudjuk, hogy nincs, soha nem is volt ingyenes oktatás, egészségügyi ellátás, ezért össze kell vonni, be kell zárni kórházakat, iskolákat, hogy a megmaradók jobbak lehessenek, tudjuk, hogy egy tízmilliós országot nem lehet 3200 önkormányzattal irányítani. Bajunk azzal van, hogy a kétharmados törvényhozás végrehajtó hatalma az életünk minden szeletére rátelepszik. A kormányfő meggyőződése, hogy létezik a haldokló Nyugaton, Európán kívüli különutas magyar válságterápia, s hogy ennek záloga az ő mindenható állama. Az öncsalásból akkor lesz kollektív öngyilkosság, amikor kizárólagos politikai kurzussá válik. Utálkozó szemében a liberális demokrácia a káosz televénye, ezért most az egyéni és közösségi autonómia teljes felszámolásán ügyködik. Nem egyensúlyra, hanem kizárólagosságra tör. Arra, hogy megfojtsa a civil szabadságot, hogy lehetetlenné tegye az állam kritikáját és ellenőrzését. Mind távolabb löki magát attól a gondolattól, hogy a társadalom akkor életképes, ha az individuális önzés és a közösség érdeke egyensúlyba kényszerül. Rakják a téglákat sorra, malteroznak serényen. Mind messzebb a „haldokló” Európa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.