Népszámlálás az APEH-nak?

Csak informatikai kérdés lett volna megoldani, hogy a lakcímmel ellátott, tehát teljes mértékben azonosítható népszámlálási adatok valóban anonimek maradjanak.

A népszámlálással kapcsolatos riportokból, beszélgetésekből az derül ki: mindenkit aggaszt, hogy a KSH-nak szolgáltatott adatok az adóhivatalnál landolhatnak. Az a válasz, amit a KSH elnöke az űrlapon hirdet, és amit legnagyobb meglepetésemre az adatvédelmi biztos is megerősít, hogy ti. az adatok felismerhetetlenné tétele meg fog történni, senki számára nem meggyőző. Mi ennek a biztosítéka? A KSH elnökének becsületszava? Én úgy gondolom, hogy semmi.

Az egyszerű állampolgártól ismét azt várják, hogy bízzonmeg a hatalomban és kész. Erre semmi okunk. Jelenleg az a helyzet, hogy az adóhivatal jogosult minden adatunkat – legálisan –ellenőrizni, és mostanság ritkán történik valami, amiről az adóhivatal nem értesül. Pl. korábban az adóhivatal csak az állampolgár bevallásából értesült arról, ha ingatlant vásárolt, most automatikusan értesül erről az iratoknak a földhivatalba történő beérkezése után napokon belül.

Abban a pillanatban, hogy valahol egy bankszámlát nyitunk, az adóhivatal online módon értesül róla. Nem bízom abban, hogy a népszámlálási kérdőív lakásunkra vonatkozó adatai csak a KSH-t érdeklik. Továbbá minden adatbázis meghekkelhető, és a visszaható hatályú jogalkotás korában az is csak idő kérdése, hogy mikor kötelezi valamely kormányrendelet a KSH-t az adatok kiadására.

Szerintem jobb volt az a rendszer, amikor minden adatot a kérdezőbiztos vett át, és csak ő tudta, hogy kinél járt, s a már leadott kérdőívek alapján az adatokat nem lehetett visszafejteni. Dr. Sziklai János ügyvéd

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.