Markoljuk fel a „lét”…

Megyesi Gusztávhoz szeretnék csatlakozni (Csirkézni csak szépen, szeptember 10.), valóban cserbenhagytak a kertészek (is).

Nemcsak a budai szőlők és a Károly körút fái tanúskodnak erről, hanem pl. a Gödöllőnél épültM31-es csomópont fái is. Szomorú látvány a sok szárazon meredező husáng, van fasor, melyben húsz fából egy zöldült ki, van facsoport, ahol talán jóindulattal fele. Szép nagy erdőterületet vágtak ki annak idején az útépítők, igaz, hogy az „csak” akác volt.

Az út elkészültével nemesebb fákat álmodtak a helyükre, valószínűleg szép is lenne, ha megerednek a csemeték. Vajon kifizették-e a csemetéket és a faültetést? Mert nekem az a sanda gyanúm, hogy sajnos igen. Eszembe jutott, még a hetvenes években diákmunkában mi is ültettünk csemetéket, ám azt csak a következő évben fizették ki, és csak annyit, amennyimegeredt és kizöldült. Tíz percben kioktattak a csemete gyökérzetéről, az ültetés technikájáról, és mi 15-16 évesen megértettük. De itt nem biztos, hogy a szakértelem hiánya dönt, hanem az elharapózó „csapjuk össze, markoljuk fel a lét” felfogás.

Ehhez kapcsolódik, amit mostanában hallottam, hogy EU-s pénzeket is sikerült beszerezni a Gödöllő környéki erdők nemesebb fafajokkal betelepítéséhez. Erdész ismerősöm évekkel ezelőtt már panaszolta, hogy felülről írják elő, mit telepítsenek, anélkül, hogy ismernék a talaj adottságait. Erre a homokbuckára ne akarjanak molyhos tölgyet, csak szenvedni fog. Itt igenis áldás az idegen akác, mert kibírja a sivár körülményeket, tűri a szárazságot. De nem őshonos, mert amerikai, tehát nem népnemzeti fa.

Építőmérnök feleségem régen mondogatja, hogy egyre silányabb az ő területükön is a kivitelezés. Részben szakemberhiány, részben a legolcsóbb megoldás miatt. Az, hogy potyog az épület homlokzata, csak a látszat, lesz még ennél csúnyább következmény is. Szerinte a közbeszerzés tette tönkre a kivitelezést, ugyanis egy tendert csak áron alul lehet megnyerni, tehát spórolósabbra kell venni, és még az alvállalkozó is szeretne nyereséges lenni. Tehát mi marad? A szomorúan silány munka, kispórolt anyaggal, ki nem fizetett számlákkal. Azért elgondolkoztató, hogy egyetlen kritérium az olcsóság, és a megrendelő nem állít oda egy szakembert, aki ellenőrizné a kivitelezést, pedig nagyon megérné.

Juhász László Gödöllő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.