Felégetett hidak

A Magyar Tudományos Akadémia által befogadott Gyermekszegénység Elleni Programiroda (GYEP) vezetőjét, Ferge Zsuzsa akadémikust arról tájékoztatta idén tavasszal az MTA elnöke, hogy nem tud pénzt biztosítani a működésre, így az iroda munkatársai augusztustól már fizetés nélkül dolgoztak, nemrég pedig egy hetet kaptak az általuk használt helyiségek kiürítésére. Cikkünkben mindezt úgy értékeltük: ellehetetlenül a programiroda.

Balog Zoltán államtitkár közleményt adott ki arról, hogy erről szó sincs, új felállásban, a Wekerle Sándor Alapkezelő garantálja majd a „program hiánytalan, szakmai alapokon történő megvalósulását”. A programirodát létrehozó Ferge Zsuzsa és munkatársainak többsége nélkül. Tudható, hogy Balog Zoltán fontosnak tartja ezt a programot, csak éppen úgy tűnik, itt nem az ő szava számít. Mert a koalíció más képviselői háborúznak szünet és irgalom nélkül.

Hallgassuk Soltész államtitkárt, mit válaszol a tárgyban feltett azonnali kérdésre: „örülök annak, hogy ön egy irodáért aggódik, ahol 80 millió forintért dolgoznak emberek (éves szinten, és 2010 óta fizetés nélkül), és ott döntik el, hogy oldják meg papírok mellett a gyermekszegénységet (mert a minisztériumban ezek szerint nem papírok mellől oldják meg az ügyeket, viszont ingyen dolgoznak)... Örülök, hogy ön egy liberális kötődésű társaságot (tájékozatlan államtitkárok számára: nem liberális, hanem baloldali) akar továbbra is támogatni, miközben ugyanez a társaság egy pillanatig sem emelte fel a szavát az ellen a gyermekszegénység ellen, amibe az elmúlt időszak liberális oktatáspolitikája (lásd: ingyenes étkezés, ingyenes tankönyv, Útravaló ösztöndíj, szegregáció elleni fellépés stb.) vezette az országot.”

Ezeket hiszi, vagy csak mondja? – kérdezi magától az ember. Mindegy: a lényeg a másképp gondolkodók, a nem hozzájuk tartozók, az alattvalói láncba nem beállók eltávolítása mindenhonnan. Pálinkás akadémiai elnök, aki a filozófusügyben is elmulasztotta bizonyítani szolidaritását tudóstársai irányába, most is egy akadémikus felállításában játszik tevékeny szerepet. Ferge Zsuzsát arra sem méltatta, hogy személyesen megindokolja döntését. Ő is csak egy katona.

A katonák abban jók, hogy hidakat felégessenek, építeni legfeljebb korlátozottan használható pontonhidakat tudnak. Mint a köztévében. Vagy a minisztériumokban. Vagy itt. Új felállás, új emberekkel. A GYEP sem elsőre találta meg a legjobb megoldásokat, de már kezdtek jönni az eredmények: csökkent az iskolai hiányzások száma a legnehezebb körülmények között élő gyerekek körében, párbeszéd alakult ki a hátrányos helyzetű családok és az őket segíteni hivatott szolgáltatók között, közben Brüsszelből jó gyakorlattá minősítették a programot. A frissen kinevezettek meg majd ott állnak egy újabb győztes csata szomorú romjain. Balog államtitkárnak igaza lehet, túl optimisták voltunk. Nem a gyerekszegénységi program lehetetlenül így el, hanem az egész ország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.