Parázs vita az izzókról

Hargitai Miklós (Pislákolnak a csodaégők, szeptember 5.) elítéli az izzólámpákat betiltó EU-s szabályozást. Az Európai Parlament és a tagállamok által az energiahasználó termékek ökotervezéséről 2005-ben elfogadott irányelv egy éghajlatvédelmi szempontból összeválogatott terméklistára követelt részletes ökotervezési szabályokat később kidolgozandó rendeletekben.

Tehát nem a lámpaipar közvetlen nyomására került napirendre az izzók betiltása. Az ipar éppenhogy az alacsonyabb követelmények és lassabb betiltás mellett kardoskodott az utolsó pillanatig.

Naiv elvárás, hogy az izzók betiltása után azonnal látványos csökkenésnek kellene bekövetkeznie az európai áramfogyasztásban, melynek a háztartási világítás mindössze 1,4 százalékát teszi. Az izzók betiltása több részletben történik, és a raktáron lévő készleteket is eladhatják még a boltok. Sok rosszul tájékozott fogyasztó bespájzolt izzókból az utóbbi években, ami késlelteti a megtakarításokat. A világítási termékek felvevőpiaca folyamatosan bővül, ez is csökkenti az abszolút árammegtakarítást.

A bizottság számításai szerint a rendelet nélkül 2020-ban évente annyival több áramot fogyasztanánk, mint Románia éves áramfogyasztása. Nemcsak kompaktfénycsövek maradtak, de például halogéntechnológiával tökéletesített izzók is. Ugyanolyanok, mint a hagyományosak, de egységnyi fény előállításához 25 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak és kétszer olyan hosszú ideig égnek. De ez még mindig semmi az A osztályú kompakt fénycsövek által biztosított akár 80 százalékos megtakarításhoz képest. Újabban a LED-es lámpák is elérik a kompakt fénycsövek hatékonyságát és az izzók minőségét.

Az EU-s rendelet tiltja a rossz minőségű, például a fényerejüket hamar elvesztő kompakt fénycsövek piacra dobását. A Hargitai által is idézett Stiftung Warentest német fogyasztói magazin idén augusztusi tesztjében volt először egyértelműen kedvező az energiatakarékos égők megítélése. A sűrűn kapcsolgatott lámpatestekbe a kapcsolgatást bíró fényforrást célszerű helyezni, keresni kell az erre utaló adatot a csomagoláson. A tesztmagazin nem a hagyományos izzókból való bespájzolást javasolta, éppen ellenkezőleg, eltanácsolt tőle.

Nem állja meg a helyét az a vád sem, hogy a jogszabály hatásának számításakor figyelmen kívül hagyták, hogy egy kompakt fénycső gyártása több energiát igényel, mint egy izzólámpáé. A rendeletet megelőző életciklus-elemzés kimutatta: a kompakt fénycsövek nemcsak a használatuk során fogyasztanak kevesebb energiát, de életciklusuk egyéb szakaszaiban is. Egy fénycső hosszabb élettartamával 5-6 izzólámpát vált ki, melyeket gyártani, szállítani, tárolni és hulladékként kezelni kell. Az EU-s keretjogszabály szerint csak olyan követelményeket lehet állítani, melyek révén mind a környezet, mind a fogyasztó jól jár.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.