Hitel

Ha van elviselhetetlen egy állam működésében, az a bizonytalanság. Ha a polgár például nem tudja „bemérni”, órákat kell-e várnia a közhivatalban, vagy tíz perc alatt végez. Most, hogy a mindenható közhatalom igézetében január elsejétől a kormány átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, csak abban vagyunk biztosak, hogy nem lehetünk biztosak benne, a helyzet javulni fog, s működő közigazgatással lesz dolgunk.

Azért nem lehetünk biztosak benne, mert az, aki a hatalmi piramis csúcsán ül, maga is bizonytalan. Magyarul megmondva: összevissza beszél.

Egy éve mást sem hallunk a kormányfőtől, mint hogy a magyar alkotmányos forradalom vívmányaként a válság terhét a bankoknak kell viselniük. Hogy a kormány megvédi a bankoktól a népet. Az embereket. És valóban: hiába a figyelmeztetés, hogy lehet utálni a bankrendszert, de a gazdaság nem fog működni, ha párbeszéd helyett egyoldalú intézkedésekkel akkora pénzügyi terhet raknak a nyakába, amitől már képtelen lesz hitelt nyújtani. Tegnap reggel viszont, ha nem is nagyot, de változott a hangnem. Orbán Viktor közölte: a kormány átveszi a megyei önkormányzatok intézményeit s az ott felhalmozott 180 milliárd forint, kezelhetetlen méretű adósságot is, amelyről tárgyalni kíván a bankokkal. Ám, figyelmeztetett, a magyar bankrendszer vállára már sok terhet tettek, ezért óvatosan kell eljárni, a hitelintézetek szempontjait is figyelembe kell venni, mert a gazdaság finanszírozásához hitelre és így bankokra is szükség van.

Hiteles mondatok! Mi történhetett? Takarítás közben Széchenyi leeshetett a könyvespolcról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.