Majdnem nulla

Erős kritikai hanggal még nem találkoztunk – mondta Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkár az új köznevelési törvény kapcsán. A valósággal fölöttébb hűvös viszonyt ápoló kijelentés fokozott figyelemre érdemes, mert – amint arra a Szonda Ipsos minap publikált közvélemény-kutatása rámutatott – az átlagpolgár meg KDNP-szavazóval nem futhat össze.

Főként azért nem, mert ilyen kvázi nem létezik. Mindebből csupán annyi következik, hogy egy a teljes népesség, valamint a biztos pártválasztók körében is 0,3 százalékos (értsd: lényegében zéró) támogatottságot élvező, viszont megannyi lejárt önkéntes népművelőt fölvonultató fantompárt szabja át e pillanatban is az ország teljes köz- és felsőoktatási szisztémáját, továbbá szociális ellátórendszerét. E két terület ugyanis e fantompárté, amely dolgozik is rajtuk keményen.

A parlamenten és a médiatéren kívül láthatatlan keresztes légió munkájának színvonalát – kegyeleti okokból – nem minősítenénk, ellenben fölfutásával kapcsolatban nem fukarkodhatunk a dicsérettel.

Már csak azért sem, mert a Semjén Zsolt vezette párt európai unikum. Az elöljárót a kontinens legtehetségesebb politikusai között is emlegethetjük, mivel kvázi zéró társadalmi támogatottságot és demokratikus legitimációt fölmutató politikai szervezet aligha gyakorolt még ekkora befolyást köz- és szakpolitikai döntésekre.

Vita sem lehet afelől, hogy Semjén, aki nem mellesleg a nemzetpolitika – és emellett az ájtatos mosoly – kormányzati felelőse is, szembeszökő hatékonysággal érvényesíti pártja érdekeit. Azon szervezetek, amelyek ilyesféle szimpátiát élveznek, egyébként inkább a lobbitörvény előírásainak figyelembevételével, fizetett kijáró emberek segítségével igyekeznek elérni céljaikat a jogszabály-előkészítés folyamatában, de képviselőik a lehető legritkább esetben lelhetők föl csúcsminisztériumok meghatározó vezetői között.

Igaz, a KDNP legalább nem titkolódzik szándékait illetően, honlapján világosan fogalmaz arról, mit reprezentál. Megtudhatjuk, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a keresztény értékek legfőbb képviselője a magyar politikai életben. Programjának értékelvűségére is magyarázatot találunk: a KDNP politikájának alakításakor az evangéliumi emberképből indul ki. Fontosnak tartja kimondani, hogy a család egy nő és egy férfi Isten által megszentelt kapcsolata...

Egyébiránt Semjén a Gyurcsány-kormány regnálása idején azt mondta, a válságból való kilépés feltétele a tényleges társadalmi támogatottság. A válság jól megvan, a KDNP-t aktuálisan a választópolgárok alig több mint nulla százaléka favorizálja.

Nekik ennyi jutott az emberek akaratából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.