Mozog a föld

Előre lehet jelezni a földrengéseket? Nem. Olaszországban azonban az előrejelezhetetlen földmozgásokat előre nem jelző tudósokat bíróság elé citálják, és akár el is ítélik. Akkor is, ha a bűnükként felrótt nem tudás világméretű?

Úgy tűnik, igen. Most ez a módi. Az ember azt hinné, hogy ahogy a világ fejlettebb részén, így olaszföldön is már megfékezték a tudatlanságból eredő ostobaságot, arroganciát. Azt hihetnénk, hogy a tudósokat azért már nem vetik börtönbe, mert mondanak valamit, azért pedig végképp nem, mert nem mondanak. Az olasz államapparátus azonban újra be akarja írni magát a történelemkönyvekbe – most a geológusaikat vádolják.

Négyszáz éve ugyanezen a vidéken egy Giordano Bruno nevű gondolkodót máglyán égettek meg, mert azt hirdette, hogy végtelen számú nap létezik, és végtelen számú bolygó kering e napok körül, pontosan úgy, ahogy a bolygók keringenek a mi Napunk körül. Az azóta eltelt évszázadokban visszaszorult a tudatlanság, kiteljesedett a ráció – és mellesleg Bruno igaza is bebizonyosodott. Megvilágosodtunk?

A francokat. Az olasz példa azt mutatja, hogy a hülyeség nem szorult vissza, időről időre utat tör magának. Most azzal, hogy hét földrengéskutatót és -szakértőt gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával állítanak bíróság elé. Az ügyészség szerint a bűnük az, hogy nem figyelmeztettek a mintegy háromszáz halálos áldozatot követelő 2009-es l’aquilai földrengésre, és alábecsülték a katasztrófa veszélyét. „Pontatlan, hiányos és ellentmondásos” információkat szolgáltattak azzal kapcsolatban, hogy a térségben korábban történt kisebb földmozgások alapot szolgáltathattak-e a riasztás kiadására.

A védelem szerint, mivel a földrengéseket nem lehet megjósolni, értelmetlen a vád. Tényleg az. De talán jó is, hogy elindult ez a folyamat. Ha hülye a hatalom és ezt még közhírré is teszi, viselje a következményeket. Hadd röhögjön a nagyvilág! Ha a vádat nem érdekli, hogy bizonyos kérdésekre a tudomány még nem képes magyarázatot adni, de mégis magyarázatot követel, sőt büntet, ha nem érkezik válasz, akkor az állam ostoba. Ügyészestül, mindenestül. Csak az eszement gondolhatja, hogy egy szeizmológus vagy bárki más előre látja az ilyen eseményeket, és direkt eltitkolja. Nincsenek jelek, csak a múltbéli tapasztalat és a szakmai tudás, hogy törésvonalak mentén időről időre reng a föld. Hogymikor ésmilyen erősséggel, senki sem tudja. Aki aztmondja, hogy tudja, na, azt kell bezárni. De nem a sarlatánokat fenyegetik most börtönnel, hanem a korlátaikat is vállaló szakértőket.

Nincs kétségem afelől, hogy az érintett olasz ügyészség számára is kényelmetlen ez a per, mert bizonyára nem is önszántából, hanem politikai megrendelésre indították.

És tudjuk, milyen egy országban élni, ahol ilyen nívójú ügyek indulhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.