Gyurcsány

Orbán Viktor zseniálisnak minősíthető ösztönnel tartotta a politikában 2006 őszén Gyurcsány Ferencet, amikor 72 órás ultimátumot adott az eltávolítására a szocialistáknak, és meglehet, ugyanilyen jó ösztönnel tartja most is ott, amikor az egykori kormányfőt és pártelnököt teljesen nyilvánvalóan nevetséges váddal pellengérre akarja állítani.

Akkor is, most is: tényezőt csinál belőle. Öt éve Gyurcsány hatalmon tartásával és folyamatos erodálásával cselekvésképtelenné tette a mégoly támogatható reformtörekvésekkel föllépő kormányt. Most pedig Gyurcsány újbóli játékba emelésével megkerülhetetlennek látszóvá teszi, ami meg is felel a volt kormányfő karakterének: ezt elhiszi magáról, és képes elhitetni másokkal.

És még az is megeshet, hogy igaza van. Lehet, hogy tényleg megkerülhetetlen.Már nem igaz, hogy se kiköpni, se lenyelni nem képesek őt a szocialisták, épp fordítva, inkább ő nem képes erre, bár azért köpdösni jólesik őket. A helyzet mintha bénítaná az MSZP-t, mintha maguk is rácsodálkoznának arra, hogy a volt kormányfő, egykori pártelnökük nem tud úgy mozdulni, hogy ne ugrana rá a teljes Fidesz-gépezet, miközben mindaz, amit ők mondanak, pusztába kiáltott szó. Pedig a Fidesz-gépezet mindig mozdulni fog. Lesz rá alkalma, mert amíg Gyurcsány játékban van, addig megpróbál igazságot szolgáltatni magának, mert mind a mai napig abban a hitben él, hogy igenis, neki volt igaza – és sok mindenben volt is –, igenis, kellettek a nagy reformok – igen, kellettek volna –, igenis, ő mindig jót akart, de a körülmények, amelyek alatt a valóban gyalázatos ellenzéket érti, valamint az általa is lenézett szocialistákat, elgáncsolták. Holott ő gáncsolta elmagát, és nem is csak az őszödi beszéddel, hanem azzal, hogy minden mozdulata, minden gesztusa, minden gondolata arra irányult, hogy az MSZP-ből liberális pártot csináljon, holott az messze nem az. Abban a hiszemben volt, hogy elegendő lesz a fordulathoz, ha megtagadja a kádári múltat, ha szembehelyezi Nagy Imre örökségével, ha azt hirdeti, hogy mindaz, amit az MSZP jelent, ócska, avítt.

Nem volt elegendő. Ehhez, ha úgy tetszik, a népet kellett volna lecserélnie. Bukása elkerülhetetlen volt, még ha valóban kellettek hozzá azok a bizonyos körülmények is – egyszerűen rossz pártba született, egy másikba kellett volna. És most is e pártot akarja levetni magáról, amely gúzsba köti, miközben bejátssza a rendelkezésére álló mozgásteret, amely ahhoz még épp elég tág, hogy az MSZP-ben komoly problémát okozhasson.

Orbán Viktor alapjaiban elbukott politikájának következtében az MSZP nagy esélyhez juthatna. Ehhez olyan sokat nem is kellene tennie: nem azzal kellene foglalkoznia, hogy a Fideszt hol lehet gyepálni (bárhol lehet, egyébként), hanem az alsó-középosztályból lecsúszó emberek felé kellene fordulnia, ésszel, megértéssel. De most épp Gyurcsánnyal vannak elfoglalva, és ez nemcsak az energiáikat köti le, hanem tovább stigmatizálja őket. Gyurcsány felelőssége, ha ezt nem látja. Ha pedig látja, még rosszabb a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.