A szemfényvesztő kormány

Csak a kezemet figyeljék, csalok! – mondta előadásai közben Rodolfó, a legendás bűvész. Ámultunk-bámultunk, csodáltuk a mutatványait. Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok! – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2006-os választások előtt külföldi diplomatáknak, majd ezt nemrégiben megerősítve a magyar embereknek (és a maradék egyharmadnak). Ámultunk-bámultunk, csodáltuk vakmerőségét.

Nem töröljük el az egykulcsos adót! – mondta Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője, majd kiderült, hogy a havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek „átmeneti hozzájárulást” kell majd fizetniük.

Ámulunk-bámulunk, és nem tudjuk eldönteni, hogy akkor most a szemünknek, vagy a fülünknek higgyünk?

Állítják, hogy a kormány elkötelezett az arányos és egykulcsos adórendszer mellett, s ezen nem is kíván változtatni. Amikor legutóbb jót akartak, a bérből és fizetésből élők 80 százalékát, a bruttó 300 ezer forint alatt keresőket hátrányosan érintették az adóváltozások. Most kivezetik az adójóváírást, azaz megint csak az alacsony keresetűek zsebéből vesznek el forintokat, még akkor is, ha ennek ellensúlyozására 78 ezerről 92 ezer forintra emelnék a minimálbért. A bevezetendő „átmeneti hozzájárulást”, amiből a változások veszteseit kívánják kompenzálni, nem tudjuk másképp értelmezni, mint szolidaritási adót, kvázi még egy kulcsot, a jövedelem 202 ezer forint feletti részére. A 16 százalékos adó mellett. Tehát valójában a jövő évi adórendszer se nem egykulcsos, se nem arányos.

Mint ahogyan a minimálbér brutális növelése is csak első hallásra tűnik barátságos lépésnek. Mindent összevetve ugyanis azt jelenti, hogy a munkaadóknak csaknem 20 százalékos béremelést kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy a minimálbéren foglalkoztatottak jövőre ne vigyenek haza kevesebb pénzt, mint idén.Mindezt gyakorlatilag stagnáló gazdaságmellett. Ezt már nyilván csak úgy tudják megtenni, hogy dolgozókat küldenek el, ami köszönő viszonyban sincs az egymillió új állás ígéretével. Céljai elérése érdekében a kormány ígér mindent: ellenőrzéseket, feketelistát, közben meg egyeztetést, kompenzációt annak a cégnek, amely az általa meghatározott ötszázalékos bérajánlás felett emeli a fizetéseket.

Valójában a kormányzat nem is igazán hagy időt arra, hogy az emberek elgondolkozzanak arról, ami körülöttük, és végső soron velük történik. A mágusok, szemfényvesztők szakadatlan húzzák elő a bűvészdobozukból az újabb és újabb mutatványok kellékeit. Jövő hétre is előadást ígérnek.

A végeredménytől garantáltan csillogni fog a szemünk. Nem az örömtől. Át vagyunk verve. Ez nem trükk, ez a kőkemény valóság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.