Orbán csak vesztesként hagyhatja el a ringet

Azt már megtanultuk, mert muszáj volt, annyiszor hallottuk, hogy amíg Orbánék vannak kormányon, senkit nem engednek leszakadni, elsüllyedni, szegénysorba jutni. Persze tisztában voltunk vele, hogy olyan kormány még nem termett e pusztákon, de máshol se, amelytől az ilyen mondatokat komolyan lehet venni. Ez a csoda sajnos most sem jön össze. Pedig de ránk férne már!

A Matolcsy-csomag pedig egyenesen nyilvánvaló beismerése a kormányzati propaganda kudarcának. Tévedés, hogy mind szépen egymás mellett masírozunk az aranykor felé. Bizony van, aki előrébb jár, és vannak, akik most kerülnek hátrébb a menetben. Nem utolsósorban az egykulcsos adóra való átállás miatt.

Eközben a miniszerelnökünk rendületlenül arról beszél – legutóbb a Metropol és a Blikk című lapoknak adott interjúkban –, hogy véget kell vetni a bankárvilágnak. Vessen véget, ha úgy hozza kedve, csak közben ne feledkezzen meg azokról, akik nem a mohó bankároknak estek áldozatul, hanem a kormány által meghirdetett újjászervezésnek. Merthogy lesznek ilyenek, nem is kevesen, akik egy idő után megcsömörlenek az újságok címlapjain harsogó frázisoktól. Ők munkahelyet akarnak, fizetést, és nem kérnek a pénztőkeellenes kampányból, mert abból nem lehet kenyeret tenni az asztalra. Ellenben kérni, mi több, követelni fognak a kormánytól, egyre zajosabban, egyre hangosabban.

Szokatlan ez a helyzet. El nem tudtam volna képzelni, hogy egy kormány ennyire foglya legyen a politikájának. Ami a választók felé eladhatónak, sőt túlzás nélkül állítható, figyelemre méltónak tűnt másfél éve, hogy tudniillik átszervezésre szorul a pénzügyi világ, az mostanra erejét vesztő szólammá vált, mert közben a kormány maga gondoskodott új elégedetlenkedőkről. Vajon ezzel nincsenek tisztában a Fideszben? Én változatlanul arra hajlok, hogy de, tisztában vannak vele. Végtére is az emberekről nemcsak beszélnek, hanem közöttük is élnek, s naponta kapják a visszajelzéseket.

Akkor viszont arról lehet szó, hogy ebből a politikai ringből nem lehet távozni, csak vesztesen. Vagy bent maradsz, és küzdesz, amíg bírod, vagy kilépsz a szorítók közül, s azzal végleg leírod magad. Orbánék hát ütik tovább azt, amit eddig is ütöttek, mert ha nem ezt teszik, teret engednek olyan kérdéseknek, amelyekre nem nagyon akaródzik nekik válaszolni. Akkor arról kellene beszélni, milyen eredményt is ért el eddig a kormány.

Mindig védd magad! Így szól az ökölvívás aranyszabálya. Orbánék ellenfeleinek ezt nagyon az eszükbe kell vésniük: ha egy pillanatra leengedik a kezüket, máris jön a pofon. Állítólag a sebzett vad még dühödtebben támad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.