A néppel tűzön-vízen át!

Várható volt, hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának megvonása nagy indulatokat fog kavarni, hiszen talán az egyik legismertebb és legaktívabb politikusról van szó. Én is önkéntelenül nyúltam a billentyűzethez, hogy csatlakozzam a tiltakozó petícióhoz. Amikor neves közéleti személyiségek annak idején szinte azonnal elítélték őrizetbe vételemet és a vörös csillag viselését tiltó törvényt bírálták, Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszterként csatlakozott a szolidaritást vállalókhoz. Erkölcsi kötelességem hasonló helyzetben támogatni azokat, akik elutasítják az igazságszolgáltatás politikai befolyásolását, még akkor is, ha a korábbi kormány teljesítményét és a rendszert is másként ítéljük meg. Az utóbbi hónapokban ismét gyakrabban lassul a számítógépem – a telefonom is furcsán viselkedik néha –, ezért mire eljutottam volna az aláírásig, volt időm végiggondolni a kérdést, és végül úgy döntöttem, mégsem csatlakozom a petícióhoz. Révész Sándor e lap hasábjain nagyon korrekt módon foglalta össze az érveket, azokkal magam is egyetértek. Kiemelendőnek tartom, hogy az igazában és ártatlanságában biztos politikus számára a bírósági tárgyalás adja a legnagyobb esélyt a rágalmakkal szemben. Ha lesz ilyen tárgyalás, én is elmegyek kifejezni szolidaritásomat, mert úgy gondolom, hogy a polgári demokrácia alapjait veszélyeztető hatalommal, a hamis prófétákkal szemben mindenkinek össze kell fogni.

Meggyőződésem azonban, hogy most elsősorban olyan petíciókra van szükség, amelyek a kormánnyal szembeni demokratikus összefogásra buzdítanak, mert sokkal nagyobb bajban vannak családok százezrei, mint bármelyik, igaztalanul megvádolt politikus. A magyar lakosság legalább tizede nem képes rendszeresen fizetni a közüzemi szám láit, a nyugdíjasok többsége nem tudja kiváltani minden gyógyszerét, nő az éhező gyermekek aránya. Akiknek éppen van munkájuk, azokat az új munkajogi szabályokkal még kiszolgáltatottabbá teszik. Azokért kell petíciót írnunk, akik egyedüli keresőként egész családjukért felelősek, és állandóan attól rettegnek, hogy kirúgják őket. A demokrácia alapjai azokban a lakásokban roppannak meg, ahol kikapcsolják a villanyt és a gázt, amelyek ajtaján bármikor kopogtathat a végrehajtó. A fasizmus barna réme ott szítja a gyűlöletet leginkább.

A politikusok csak akkor tudják megvédeni a demokráciát, ha élni hagyják a népet. A jólét és a demokrácia csak együtt érvényesíthető. Ezért kell mindenkinek támogatnia a szakszervezetek demonstrációit akár engedélyezik azokat, akár nem. Most nem a népnek kell szolidaritást vállalni a politikusokkal, hanem a politikusoknak kell megmutatniuk, hogy számukra a nép az első.

A szerző a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.