Az utolsó éhínség Afrika szarván?

Az Afrika szarván éhező több mint 13 millió ember megsegítésére a nemzetközi közösség és afrikai vezetői 350 millió dollárt ígértek. De ezen túlmenően is folyamatosan követni kell a helyzet alakulását és bővíteni a forrásokat annak érdekében, hogy az éhínség ne követeljen még sokkal több életet. Ehhez sokkal többet kell tennünk a legégetőbb szükségletek kielégítése végett, de legalább ennyire fontos, hogy párhuzamosan olyan hosszú távú megoldásokon gondolkodjunk, amelyekkel meg lehet előzni az ilyen hatalmas éhínségeket.

Sokan úgy vélik, az éhínség természeti katasztrófa, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Ám az éhínséget nem egyedül az időjárás okozza. A probléma összetett. Érinti a kormányzást, a közbiztonságot, a gazdaságot, az oktatást és az infrastruktúrát. Márpedig mindezeket képesek vagyunk befolyásolni.

Megvannak az eszközeink arra, hogy hosszú távú, jól átgondolt mezőgazdasági beruházásokkal megelőzzük az élelmezési válságokat. A legszegényebbek háromnegyede szerte a világon kicsiny földecskék megművelésével szerzi táplálékát és a jövedelmét, és e földművelők többsége nő. Ők, ha élni akarnak, nem hibázhatnak, ezért mindenképpen növelni kell az esélyüket, hogy meglegyen a termésük. Ha egy földművelő többet tud termelni és többet keres, védettebbé válik az olyan csapásokkal szemben, mint a rossz időjárás, és el tudja indítani önmagát és családját az önellátás felé vezető úton.

2008-ban, amikor az élelmiszerárak az eget verdesték, éhínség söpört végig Etiópián, mely több mint 14 millió embert fenyegetett Afrika szarván. Az Oxfam America a Bill and Melinda Gates Foundation támogatásával kétlépcsős megoldást dolgozott ki a válság feloldására. Első lépésben a leginkább veszélyeztetett 225 ezer etióp farmert látták el azzal, amire halaszthatatlanul szükségük volt: élelemmel. A második lépcsőben fizetett közmunkát szerveztek, amelynek keretében a helyiek gátakat, utakat építettek, vízforrásokat állítottak helyre, hogy mindezzel megerősítsék a kis gazdaságokat és védettebbé váljanak az aszályos időkben.

A beruházások már idén nyáron –amikor újra beköszöntött a szárazság –, megtérültek. Sok földműves család sikerrel birkózott meg a kegyetlen időjárással, nem szorult segélyre, várhatta nyugodtan az aratást.

Ez nem elszigetelt példa. Hála azon afrikai országok vezetőinek, ahol előtérbe állították a mezőgazdaság fejlesztését, és sok nemzetközi szervezet lankadatlan erőfeszítéseinek valódi előrelépését tapasztalhatunk a kontinensen az éhség és a szegénység elleni küzdelemben.

Ghánában az utóbbi 25 évben drasztikusan mérséklődött az éhezés és a szegénység. Az agrárszektor virágzik, évente több mint ötszázalékos növekedést produkál, s így 1990–2004 között 75 százalékkal mérséklődött az éhezők száma.

Etiópia is előrelépett agrárpolitikájának átalakításában, a korábbiaknál jóval többet fektet be erre a területre, hogy a kisbirtokos farmerek növelni tudják termelékenységüket. Az elmúlt években javultak is a terméseredmények.

A gazdagabb terményválaszték is segíti a gazdálkodókat, hogy megküzdjenek a kemény időjárási feltételekkel. Az új, szárazságtűrő kukoricafajták például máris több mint kétmillió kisbirtokos afrikai gazdának hoztak hasznot. A kukorica terméshozama 2016-ra várhatóan 30 százalékkal emelkedik, és ez 13 szubszaharai országban mintegy 40 millió ember javát szolgálja.

Más projektek – köztük az Egyesült Államok támogatta „Feed the Future” (Tápláld a jövőt!”), a Globális Mezőgazdasági és Élelmezés-biztonsági Program és különböző szervezetek, mint például a Szövetség az Afrikai Zöld Forradalomért – újmódszereket keresnek a kis gazdaságok termelékenységének javítására szerte a fejlődő világban.

Ma, a költségvetésről folyó intenzív viták idején az embereknek mindenhol a világon eszükbe kell jusson, hogy az ilyesfajta befektetések nem csupán életeket mentenek, életszínvonalat emelnek és erősítik a stabilitást, hanem hosszabb távon megtakarítást is eredményeznek. Becslések szerint az éhínségek enyhítése hétszer annyiba kerül, mint a megelőzésük.

Ezért is fontos, fontosabb, mint valaha, hogy az afrikai kormányok támogatói folytassák támogatási programjaikat, amelyek keretében a földművelőket jó minőségű vetőmaghoz, korszerű eszközökhöz, megbízható piacokhoz juttathatják – mindahhoz, aminek révén önellátóvá válhatnak. Mindannyiunkon múlik tehát, hogy ez a mostani szörnyű éhínség az utolsó legyen.

A szerző a Bill and Melinda Gates Foundation mezőgazdasági fejlesztési programjának igazgatója, Seattle

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.