A megoldás egyszerű

A bunyevácok védelmében írott levelében (szeptember 10.) dr. Obádovics Gyula rámutat arra, hogy a bunyevácok az Osztrák–Magyar Monarchia idején, de még a Horthy-korszakban is elismert kisebbség voltak.

1948 óta azonban horvátnak tekinti őket a hivatalosság. A professzor felteszi a kérdést: mit kellene tenni, hogy a többezres bunyevác népesség magyarként, de hivatalos bunyevác kisebbségként éljen Magyarországon?

A megoldás egyszerű: szakítani kell azzal a nagyszerb szemlélettel, ami a horvátokat olyan nemzetnek tekintette, aminek nyelve közös a szerbekével, és csak az írásmód választja el egymástól a kettőt; a horvátok latin betűt használnak, a szerbek cirillt. A titói Jugoszlávia horvátszerb nyelvű többségi nemzetről beszélt.

Valamikor a XX. század hatvanas éveiben egy jugoszláv kiadó szerződést küldött Lukács György egy művének szerbhorvát nyelvű kiadására vonatkozólag. Amikor megkapta a szerződést, felhívott: mi az, hogy szerbhorvát? Azt feleltem, hogy az ottani hivatalos nézet szerint a két nyelv azonos. Mire az öreg tudós: hülyeség, és bosszankodva írta alá a szerződést.

Biztos vagyok abban, hogy a független, demokratikus Horvát Köztársaság nem kifogásolná, ha a népszámlálási íveken a bunyevácok magukat a bunyevác kisebbség tagjainak nyilváníthatnák.

Dr. Del Medico Imre Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.