Lakcímbűnözők

Nem értem a fehérvári ügyészeket. Pezsgőt kellett volna bontaniuk a Blum-perben tegnap elszenvedett vereségükre. Ehelyett fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, pedig ha másodfokon netán sikerre vinnék a közokirat-hamisítás vádját, csúnya időszak köszönthetne a szervezetre.

Valószínűleg hivatalból több százezer büntetőpert kellene elindítaniuk. Eddig ugyanis lakcímbűntény miatt az egész országban csupán egyetlen embert ültettek a vádlottak padjára.

Joáv Blum sukorói ingatlantulajdonos – a nevezetes, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának kiadásához vezető telekcsereügy egyik főszereplője – súlyos bűncselekményt követett el. Legalábbis erre utal, hogy csaknem két évig tartott, amíg eljutottunk az elsőfokú ítéletig, de az is sokat mond, hogy a vádlottat a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke védte. A bűntény lényege: Sukorón, a Kis utca 5. számú házban nem lakik senki! Pedig ott kellene élnie Blumnak, aki három éve bement a sukorói polgármesteri hivatalba, és bejelentette állandó lakhelyéül a Kis utcai ingatlant. De a lakcímkártyáján szereplő adat nem valós. Megnyugtató, hogy a hatóságok elől nem maradnak rejtve az ilyen súlyos bűntények. Más kérdés, hogy ez idáig mintha nem mutattak volna kellő aktivitást az ügyészek, hogy feltárják a hasonló ügyeket, pedig ha jobban körülnéznének, találhatnának még néhány hasonló esetet, fiktív lakcímbejelentést, vagy már csak papíron létező lakcímet. Mondjuk több százezernyit.

Ha másodfokon mégis nyerne az ügyészség, aligha védekezhet majd azzal, hogy csupán bepróbálkoztak, és a Blum-sztori egyszeri akció volt. A bűnt üldözni kell. Bíróság elé mindenkivel, aki esténként nem abban a házban hajtja álomra a fejét, ami a lakcímkártyáján szerepel. Márpedig ilyen bűnözőkkel tele a padlás. Ott vannak például azok a fővárosi autótulajdonosok, akik azért jelentkeznek be papíron a vidéken élő nagymamájukhoz, hogy faragjanak a kocsijuk súlyadóján, kötelező biztosításán. Reszkethetnének azok a szülők is, akik a szomszédos kerületben vagy városban élő rokonukhoz jelentik be a csemetéjüket, hogy felvegyék őket egy elit iskolába. Lelepleződnének a brigantik, akik az önkormányzati választások előtt váratlanul felduzzasztják egy-egy kistelepülés szavazópolgárainak létszámát, így biztosítva a többséget rokonnak-barátnak.

Bánáti János, Blum ügyvédje szerint az ügyészségnek még a másodfokú eljárást sem kellenemegvárnia ahhoz, hogy totális támadást indítson a lakcímbűnözők ellen. Blumot ugyanis azzal az indoklással mentették fel, hogy menthető tévedésben volt. A bíróság azonban azt nem vitatta, hogy bűncselekménynek számítmáshol lakni,mint ami a lakcímkártyán szerepel. Hát ha bűn, akkor bűn. Kedves ügyészek, nincs mire várni. Hajrá!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.