Ellenállás

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfőn meghirdetett országvédelmi program részeként hitet tett amellett, hogy az államadósságot intenzíven kell csökkenteni, ez az alapja annak, hogy Magyarország megkapaszkodjon.

Ehhez képest Újpest fideszes polgármestere kedden ötmilliárd forint értékű kötvénykibocsátásról terjesztett be javaslatot a kerületi képviselő-testület elé. Meg is szavazták, ahogy azt már megszokhattuk, holott Újpesten még a KDNP is ellenezte a kötvénykibocsátás tervét. Az önkormányzatok az államháztartás részét képezik, így hitelfelvételeik növelik az államadósságot, veszélyeztetve ezzel az állam adósságcsökkentési céljait. A kormányfő hasonló okból korábban a fejlesztések elhalasztását kérte a településektől.

Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt országgyűlési képviselőként vélhetőleg maga is végighallgatta a kormányfő programhirdetését. Úgy tűnik, ezúttal a párttal való ütközést tartotta a kisebbik rossznak. Ebben persze nincs is egyedül. Az önkormányzati törvény várható adósságkorlátozása ugyanis több fővárosi önkormányzatot is előre hozott hitelfelvételre késztetett. Még akkor is, ha a fejlesztés csupán megfoghatatlan délibábként imbolyog előttük.

A pénzszerzés e felettébb kockázatos módjától sem saját korábbi tapasztalataik, sem más önkormányzatok rossz végű történetei nem riasztották el őket. A törlesztést most kezdő települések egyre hangosabb sirámai se ingatták meg őket, a bankszövetség intését nem is említve. Mert pénz kell, ha elvonják majd az adóbevételeket, ha esetleg újabb feladatot sóznak a nyakukba, és ha majd újra választás lesz. Erről később se akarnak alkudozni. Se a kormányhivatalokkal, se a kormányukkal. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.