Középkori, nem ókori!

A Népszabadság szeptember 5-i száma Hiller István szerencsétlen „ballépésével” kapcsolatban félrevezeti az olvasót. Nápoly jelképe és középkori erőssége több szálon kapcsolódik a magyar történelem fényes és tragikus fejezeteihez.

A tudósítás (Megműtötték Hiller Istvánt) azt sugallja – az előző kormány oktatási és kulturális miniszterének az ókori romokhoz vonzódása kapcsán és arra hivatkozva –, hogy a baleset helyszíne, nevezetesen a nápolyi CastelloNuovo az ókorban épült. Az „Új Vár” építése I. Anjou Károly utasítására 1279-ben kezdődött, és három évvel később fejeződött be.

Később itt vívta ki az európai uralkodóházak tiszteletét és élt hosszú életet az Árpád-házi hercegnő, Sánta (Anjou) Károly özvegye, Mária királyné. Ebben a várban látta meg a napvilágot unokája, a magyar Anjou-ház alapítója, Károly Róbert. E falak között gyilkolták meg fiát, Endrét, Nagy Lajos testvérét. Megfordult itt Lajos királyunk zsoldos vezére, Toldi Miklós is.

A Castello Nuovo középkori erődítmény, melynek falai és lépcsői a kezdetektől napjainkig sok-sok magyar tragédiának és balesetnek voltak szemtanúi és okai.

Járos Zoltán Gyöngyös

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.