Ismét a gazdagokat támogatják!

Lázár János lakóhelyemen, Hajdúszoboszlón bejelentette – s ezt a miniszterelnök megerősítette tegnapi napirend előtti felszólalásában –, hogy 180 forint fix árfolyamon lehet teljes egészében törleszteni a devizahitelt.

Ők is tudják, hogy csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik elegendő megtakarítással rendelkeznek. Közismert, hogy ezen adósok száma nem jelentős. Ezért megalapozatlan a frakcióvezető azon kijelentése, hogy ezzel a lépéssel több százezer családon segítenek. Ha ez igaz lenne, akkor hazánk nemzetközi megítélése javulna, azonban Lázár János is tudja, hogy ez valótlan felvetés. Miért nem gondolt a frakcióvezető azokra az adósokra, akiknek nincs elegendő megtakarításuk, akik nem tudnak élni a felkínált lehetőséggel? Miért nem gondolt Lázár János arra, hogy az előtörlesztés miatt jelentősen nő a pénzintézetek vesztesége, ami továbbrontja a hitelnyújtási lehetőségeiket? Ennek következtében csökkennek a beruházások, a foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés. Közismert a bankokkal szembeni ellenszenv, aminek sajnos van alapja.

Az is tény azonban, hogy a fejlett piacgazdaság nem létezik jól működő bankrendszer nélkül. A bankok működése szükségszerűen hitel-, likviditási, kamat-, működési, ország- és valutakockázattal jár. Ha az egyik kockázatot csökkentik, a másik kockázat nő.

Például ha csökkentik a kamatkockázatot, akkor nőhet a hitelkockázat. Ezt a kockázati veszélyt állami beavatkozással nem szabad erősíteni, mert ezzel a piacgazdaságot romboljuk.

A frakcióvezető ötlete a forint gyengüléséhez vezethet, ezért azok a devizaadósok, akik nem képesek a végtörlesztésre, még nagyobb veszteséget szenvednek el. Végső soron Lázár János elképzelése ismét a gazdagok számára kedvező.

Megnyugtató, hogy a svájci jegybank a nemzetgazdaság védelme érdekében a frank további megerősödését igyekszik megakadályozni azzal a lépéssel, hogy a frank nem erősödhet az euróhoz viszonyítva 1,2 fölé. Ezen döntés elősegíti a svájci export növekedését, és kedvező a magyar devizaadósoknak is. Azonban ez nem sokat ér, ha a forint az euróhoz viszonyítva mélyrepülésben van, amit a jelenben tapasztalunk.

Sajnos a Fidesz frakcióvezetője –s tegnap a palamentben a miniszterelnök – ismét egy olyan bejelentéssel lepte meg a nemzetközi és a hazai közvéleményt, amelynek következményeit nem mérték fel, előtte nem végeztek hatásvizsgálatot.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.