Sukoró-férc

Helyes mindenekelőtt leszögezni: Gyurcsány Ferencet 2009 októberében nem a Fidesz, hanem Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője jelentette fel a sukorói telekcsere ügyében.

Hivatali visszaélés miatt, amit azzal támasztott alá, hogy az akkor már csak volt kormányfő a sukorói King’s City kaszinóberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során „megszegte a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket”.

Itt az „előkészítés” szóra hívnám fel a figyelmet, mivel a Schiffer által kárhoztatott kormányrendeletet nem a Gyurcsány-, hanem már a Bajnai-kormány idején hozták. Nagyon helyesen, fűzném hozná,mert a Ronald Lauderféle beruházó csoport egymilliárd dollárt bizonyosan meghaladó és 2500 új munkahelyet ígérő projekttel állt elő a mi működőtőke- és állásínségben szenvedő országunkban.

A Schiffer-feljelentés érdekes utat járt be. Tudniillik a Polt Péter vezette ügyészi szervezet mai tudásunk szerint ügyet sem vetett az abban megjelölt tárgyra (nyilvánosság, állampolgárok bevonása), de a beruházás kiemeltté nyilvánítására se. Ellenben szorgalmasan kutakodni kezdett egy a méretekhez és az elvárható haszonhoz képet csip-csup ügyben, amelynek semmi köze ahhoz, hogy a megaprojekt kiemelt vagy sem. Ott keresett, ahol „fogást” vélt találni Gyurcsányon – s ez az egész komédia innen a Fideszhez „holtáig hű” Polt főügyész cirkusza.

A parlament mentelmi bizottsága által már megszavazott és a kétharmad által hétfőn jóváhagyandó „Gyurcsány-kiadatás” arra a gyanúra támaszkodik, hogy a miniszterelnök túllépte hatáskörét, amikor pártfogásába vette a sukorói beruházók által javasolt telekcserét, a projekt első fázisát. Neki ugyanis e kérdésben nem volt joga dönteni, hangzik a vád, csak a Nemzeti Vagyonkezelőnek vagy/és a Vagyongazdálkodási Tanácsnak, lévén a sukorói telkek állami tulajdonban. Az ügyészség szerint Gyurcsány –kizárva egy versenytárgyalás lehetőségét, holott nyilván ezrek álltak sorba milliárd dollárokkal a Velence-tavi bozótosért – döntött és utasított. Ilyennek azonban dokumentumokban nincsen nyoma. Se kormányrendeletnek, se hasonlónak.

A gyanúsítás kizárólag egy parlamenti egyeztető tárgyalás (2008. május) jegyzőkönyvének értelmezésére támaszkodik, s ebben a minőségében több mint gyenge lábakon áll. Férc. Megnézem majdmagamnak azt a bíróságot, amelyik úgy találja, hogy Gyurcsány, amikor a „törvényi rendelkezések keretein belüli” intézkedésre kéri a vagyonkezelőket, az ügyészség álláspontja szerint „kizárólag” a kétségkívül vitatott értékű telekcserét (amit Bajnaiék polgári peres úton támadtak meg!) tartja üdvözítőnek. Hol az a hivatalos irat, amelyikben ez a szó hagyja el Gyurcsány száját? Sehol. Az ügyészség eddig a „Sukoró-ügy” hat gyanúsítottján nem talált igazi fogást, Gyurcsányon se fog, de politikai értelemben már az is trófea lesz a Fidesznek, ha hivatalosan meggyanúsítják és esetleg gyanúsítottként vezetik el. Esetleg vezetőszíjon. Na, az lesz a szép nap.

Csak ügy van, kaszinó nincs
Csak ügy van, kaszinó nincs FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.