Ítéletek

Két, egymástól látszólag teljesen független tudósítás került egymás mellé a lap szeptember 7-i számában. Az egyik szerint jogerősen tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást (Stohl András letöltendő börtönbüntetést kapott). A másikban arról olvashatunk, hogy egy graffitis fiatalembert 16 hónap börtönbüntetésre ítéltek rongálásért (Öngyilkos lett az elítélt graffitis).

Ismert, hogy Stohl András alkohol és pszichotrop anyag befolyása alatt gépkocsijával balesetet okozott, melynek során négyen sérültek meg, jelentős anyagi kár keletkezett, és a helyszínt is elhagyta.

A graffitis fiatalember 26-rendbeli rongálást követett el, az egyik falfestménnyel (nyilván az igazságügyi szakértő megállapítása szerint) 200 ezer forintos kárt okozott. Ez szerintem jóval kevesebb, mint egy összetört autó javítási költsége. A bírósági eljárás alatt az első eset főszereplője önként drogprevenciós rendezvényeken vett és vesz részt, nyilván megbánta tettét, és igyekszik valamit jóvátenni. Vélhetően ez is közrejátszott az elsőfokú ítélet enyhítésében.

A második esetben a fiatalember is megbánta tettét, és próbálta jóvátenni a rongálást, azaz barátai közreműködésével több épületről lemosta a falfirkáit, csökkentette az okozott kárt. A két esetben kiszabott börtönbüntetés mértéke között hatvan százalék a különbség, azaz a második esetben ennyivel hosszabb idejű szabadságvesztést szabtak ki.

A fentiek tükrében felvetődik a kérdés, hogy a büntetőtörvény „három csapás” gúnynevet viselő módosítása tisztességes volt-e. Vajon azok, akik ezt megszavazták, nyugodtan alszanak? Vajon melyik cselekménynek nagyobb a társadalmi veszélyessége?

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.