48 ezer

Orbán Viktor miniszterelnök tiszteletre méltó eltökéltséggel igyekszik az inaktívaknak munkát teremteni. Ebben minden támogatást megérdemel. Valódi munkát, olyat, amely a piacon később kamatoztatható tudást, jártasságot adna, egyelőre azonban nem tud kínálni.

Az idényjellegű, mostanában az úgynevezett mintaprogramokban végzett tevékenységeknek az a jellemzőjük, hogy elfogynak, s előbb-utóbb megint nem lesz mit csinálni. Azok a közmunkaprogramok, amelyek olyan gigaberuházásokat hivatottak megvalósítani, mint az új focistadion, pénz vagy szervezőerő híján még el sem indultak.

A mostani közmunkaprogramok egyelőre tehát inkább látványpékségnek tűnnek, mint összehangolt „országépítő” tevékenységnek. Az elvárások pedig nagyok: Orbán Viktor arról beszélt a héten a lovasberényi kormányülés után, hogy a kormány ötszázezer embert akar közmunkába vonni. Majd meglátjuk. Ugyanakkor, ha abból indulunk ki, hogy Orbán Viktor szerint ezzel megteremtik a középosztályba kerülés lehetőségét is, komoly kétségek merülnek föl a miniszterelnök valóságérzékelésével kapcsolatban.

Bár Pintér Sándor belügyminiszter, a program gazdája pár hónapja még azt mondta, hogy a közmunkások 57 ezer forintot vihetnek majd haza, mára kiderült, hogy ez valójában csak 48 ezer. Ez az összeg volna tehát az, amely megalapozná a középosztályba kerülés lehetőségét. Most már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor vajon mit ért középosztályon, mit szegénységen, milyen fogalmai vannak a pénz értékéről, tudja-e, mennyibe kerül a kenyér a különadóval sújtott Tescóban és menynyibe egy munkanélküliséggel sújtott kisfalu egyetlen boltjában, ahol egyébként a helyi uzsorás a boltos. Tudja-e, mekkorák a közműdíjak? Tudja-e vajon Orbán Viktor, hogy ebből a 48 ezer forintból kell a közmunkásnak kifizetnie az utazása költségeit, s ha olyan munkát végez, amelyhez az állam szállást biztosít neki, akkor ebből kell ennie is? Tudja-e vajon Orbán Viktor, hogy általában véve mennyiből lehet megélni ma Magyarországon, és az az összeg miként viszonyul a jelenleg érvényes 78 ezer forintos minimálbérhez?

A minimálbért azért hívják így,mert épp annyi, amennyimindenképpen szükséges a megélhetéshez. Kevesebből képtelenség emberhez méltó életet élni. Ebből pedig az következik, hogy a miniszterelnök munkát vár el, cserébe pedig a minimális megélhetés lehetőségét sem biztosítja. Mit szóljanak ehhez azok az alsó középosztálybeliek, tanárok, nővérek, közszolgák, akik felé Orbán Viktor szerint a 48 ezerrelmegnyílik az ajtó? Ők ugyanis kapaszkodni próbálnak, ahogy tudnak, de ha nem elég erősek, az az ajtó nekik tárul ki, s ha a miniszterelnök ennyire elrugaszkodik a világtól, akkor megtörténhet a legrosszabb. Ebben az esetben már nem is csak ötszázezer embert kell majd közmunkába vonni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.