Rendszerbe épített korrupció: Drága pártjaink

A párt- és kampányfinanszírozással kapcsolatos közbeszédet a végtelen cinizmus, gátlástalan hazudozás és szélsőséges populizmus jellemzi – így kezdődik Kerék-Bárczy Szabolcs írása az Élet és irodalom augusztus 19-i számában.

Ezt már sokan megállapították. Unnánk is, ha a fájdalmat meg lehetne unni, de nem lehet. Ha egyszer a fájdalom nem csillapodik, mert nem csillapítják, akkor muszáj jajongani akkor is, ha a mai jajban nincs semmi új a tegnapi jajhoz képest.

Az idézett cikkben nem a diagnózis új, hanem a terápiás javaslat, mely minden eddiginél radikálisabb és jobb, s amely a konzervatív liberális Szabadság és Reform Intézethez kötődik, melyet Bokros Lajos fémjelez s Kerék-Bárczy irányít. A javaslat lényege: a magánpénzt ki kell söpörni a pártfinanszírozásból!

Magyarországon ma háromféle párt van: 1. korrupt és versenyképes; 2. korrupt és versenyképtelen; 3. nem korrupt és versenyképtelen. Amíg ez így van, Magyarországot csak korrupt politikai erők vezethetik. A versenyképességhez mediatizált világunkban sok pénz kell, a pártok az általuk alkotott szabályok szerint legálisan keveset költhetnek, közpénzből keveset kaphatnak, tehát túlnyomórészt magánpénzt, vagy lopott közpénzt kell költeniük illegálisan. A pártok által költött minden magánforint sok közforintba kerül, mert pártos és káros pályázati, közbeszerzési, beruházási döntésekkel, állami, önkormányzati megbízatásokkal, magáncélokat szolgáló jogalkotással kell érte fizetni. És még a politikus magánzsebét is külön meg kell tölteni, mert a politikai tevékenységért legálisan kapott pénzből a társadalmi elitben létezni nem lehet, márpedig a politikus abban él, ha akarjuk, ha nem.

A tiszta, politikai meggyőződésből áldozott magánpénzt a megvesztegető magánpénztől elkülöníteni nem lehet. A korrupciós bűncselekmények túlnyomó részét sehol a világon nem tudják feltárni, mert olyan a természetük. A korrupció jelentős része, miként a fenti felsorolásból kiderül, büntetőjogilag meg sem fogható. Én, a dohánykirály adok a pártodnak egy rakás pénzt, mert kedvellek. Te meg nem növeled a dohánytermékek jövedéki adóját, mert kedvelsz. Én, a plakátkirály ingyen telerakom a képeddel az országot, te meg olyan jogszabályt alkotsz, mely megfojtja a konkurenciámat. Egyszerű ez.

Az ellenszer sem bonyolult: a versenyképes párt- és kampánytevékenység szintjére kell emelni a legálisan elkölthető összegeket, ehhez kell szabni a pártok eredményarányos költségvetési támogatását, és csak ebből lehet költeni, csak az ÁSZ-nál vezetett, a politikai konkurencia által ellenőrizhető számláról. Minden garassal el kell számolni a nyilvánosság előtt. Minden szolgáltatást, minden pártnak egyenlő feltételekkel kell nyújtani. A képviselőknek pedig miniszteri szintű jövedelmet kell biztosítani. Bármilyen magánpénzt csak az új, választási eredménnyel még nem rendelkező pártok fogadhatnak el azzal, hogy azt majd az eredményeik után kapott közpénzből vissza kell fizetni. Ha nem lesznek eredményesek, akkor nem fizetik vissza, de akkor hatalmuk sem lesz, hogy korrupt módon viszonozzák a támogatást.

Ez a bátor, forradalmi javaslat másfél hete a köz rendelkezésére áll. Az pedig tudomást sem vesz róla. Jaj!

Kizárnák a kampányokból a magánpénzt
Kizárnák a kampányokból a magánpénzt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.