Levélturmix

A lap augusztus 24-i számában Hová tűnt Matolcsy pénze? című cikkükkel kapcsolatban szeretném leírni a véleményemet. Nem vagyok közgazdász, sem felsőfokú végzettségű, de majdnem negyven évet a kereskedelem irányításában töltöttem el.

Ez a pénz nem tűnt el, mert már a rendelet bevezetése előtt tudta a kormány, hogy ezek a pénzek vagy a bankokban vagy svájci bankok arany tégláiban fognak landolni. Azok a százezrek, amik az adóváltozás során pluszként jelentkeztek a magas fizetésűeknél, nem arra szolgáltak, hogy parizer helyett most már téliszalámit vesznek, mert ezt eddig is meg tudták venni a magas fizetésükből. Ez egy bizonyos elit réteg részére szándékos támogatás volt.

Viszlayné Gáspár Mária

Hírt adtak arról, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete néhány népszerű hazai sütemény hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi (Hungarikum lehet a pozsonyi kifli, augusztus 16.). Ezek közé tartozik a grillázs, a minyon, a bejgli és az indiáner.

A kezdeményezők nyilván elfeledkeztek arról, hogy ezeket a neveket viselő készítményeket hungarikummá nyilvánítani idegen tollakkal való ékeskedés lenne. Ugyanis nevük fonetikus átírása olyan szavaknak, amelyek francia, ill. német nyelvterületen ma is változatlan jelentéssel használatban vannak. Grillázs – grillage, minyon – mignon, indiáner – indián férfi, bejgli – beugen (németül: hajlítani, a süteménynek szeletelés előtti hajlított formájára utal). Ezek közül egynek már régóta van magyar neve, diós, ill. mákos patkó. A többi is kaphatna magyar nevet, ami persze mit sem változtatna a tényeken, de megkímélné cukrászainkat a gunyoros megjegyzésektől.

Dr. Del Medico Imre Budapest

Nagyon szomorúan olvastam a lap augusztus 13-i számában Farkas Berci történetét (Farkas Berci stációi), de örülök, hogy Hajba Ferenc felhívta erre az esetre a figyelmet, mert így legalább újra fény derült arra az elkeserítő helyzetre, hogy egy súlyosan hátrányos körülmények közé született gyermek élete hogyan siklik félre, mivel miután az állam kimentette a szörnyű körülmények közül, nem kapta meg azt a pszichológusi segítséget, amivel normális felnőtté válhatna. Kérem, aki teheti, segítsen ennek a fiatalembernek, hogy megkapja a megfelelő segítséget, hogy kiegyensúlyozott, boldog ember lehessen belőle. A budapesti Ébredések Alapítvány módszere kiválóan alkalmas az ilyen probléma kezelésére, remélem, hogy a fiatalember lakhelyéhez közel is van olyan intézmény, amely az ő általuk használt módszert alkalmazza.

Czeglédi Katalin

Az augusztus 20-i kitüntetések sorában közlik (Egyet gondolnak, egyet akarnak; augusztus 22.), hogy Semjén Zsolt adta át a Kisebbségekért díjakat. Érdekes a kitüntetettek névsora. Kizárólag a szomszédos országok magyar aktivistái kapták meg ezt a kitüntetést. Még véletlenül se, még kivételesen se, még szépségtapaszként se került be a kitüntetettek közé egyetlen hazai kisebbség képviselője se. Meg persze a távolabbi országok magyar aktivistái se.

Világos tehát, hogy a mai magyar kormány kisebbségeknek kizárólag a szomszédos országok magyarjait tartja, kisebbségi politikán csak az ő megszervezésüket érti. A hazai kisebbségek problémáival nem hajlandó foglalkozni. Furcsa egy szemhibájuk van, nem látnak se közelre, se távolra, kizárólag félközelre. Van ilyen szemhiba, de ezt megfelelő szemüveggel korrigálni kell, mert így vezetni életveszélyes.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.