Irány az USE!

Traian Basescu, Románia államfője arról beszél, hogy Romániának fel kellene adnia a szuverenitását az EU többi tagállamával együtt. Mert Európa csak szoros államszövetségként, Európai Egyesült Államokként gyűrheti le a válságot, úgy maradhat erős és versenyképes.

Érted, kedves olvasó? Románia, Magyarország, Szlovákia úgy élhetne egymás mellett az USE-ben (United States of Europe), mint Indiana, Ohio és Pennsylvania az USA-ban. Ezt mondja az az államfő, akinek hivatala szerint védelmeznie kell azt az alkotmányt, amely így kezdődik: „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”. Szlovákia is nemzetállam. A Magyarország alkotmányát helyettesíteni hivatott közirat szerint immár Magyarország is az. A mások alkotmánya ellen most már csak az szólhat, aki Magyarországé ellen is szól. A szólás pedig a magyarok elemi nemzeti érdeke. Mert senki sem lehet teljes és egyenjogú állampolgár más nemzet nemzetállamában.

Ahogy nem lehetett az az ország lakóinak nem magyar fele, Erdély lakosságának 70 százaléka a magyarok nemzetállamában, úgy nem lehetnek azok a magyarok sem mások nemzetállamában. A nemzetállam fogalmának az a tartalma, hogy az állam egy nemzeté. Ha nem ahhoz a nemzethez tartozol, nem a tiéd. Ezt fejezik ki azok a kirekesztő s túlnyomórészt magyarokat kirekesztő jelszavak: Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké, amelyeket a Monroe-elvvel szoktak igazolni, miszerint: Amerika az amerikaiaké. Holott az éppen az ellenkezőjét jelenti: Amerika származásától és nyelvétől függetlenül Amerika minden polgáráé (ami persze Monroe korában és még sokáig nem vonatkozott rabszolgákra és feketékre).

A Monroe-elvet akkor fogja élvezni a magyarság, ha az unió minden nációjával együtt élvezheti az Európai Egyesült Államokban. (Persze a Monroe-elv érvénye is részleges, mert bizonyos mértékig és értelemben a föld minden szeglete, emberi alkotása és természeti értéke minden földi emberé.)

Ha a Magyarországon belül élő magyarok körében valóban lenne ereje az országon kívül élő magyarok sorsa iránti érdeklődésnek és felelősségérzetnek, akkor Basescu felvetése hatalmasat robbant volna a magyarországi nyilvánosságban. Ám kicsit sem pukkant. Nagyon keveseket villanyoz föl az a lehetőség, hogy a legtöbb kisebbségben élő magyart kirekesztő nemzetállam (s vele a többi) önként és békésen föladja nemzetállami szuverenitását.

Hogyha Basescunak és a többieknek, akik ugyanúgy gondolják, igazuk van: akkor megjelenik egy olyan elemi erejű közös gazdasági-hatalmi érdek Európában, amely mellékhatásként véget vet annak a korszaknak, amely a mi régiónkban a nemzetek harcáról szólt. Arról a harcról, mely nemcsak egymás, de szükségképpen a jogegyenlőség és polgári szabadság ellen is folyt, tehát mindenki a vesztese lett, de mi, magyarok szűkebb és konkrétabb értelemben is a vesztesei voltunk, s csakis azok lehettünk.

A történelmi Magyarországnak legfeljebb nemzetállamiságot tagadó, multikulturális szövetségi államként lett volna esélye a fennmaradásra, de ez az esély, ha volt egyáltalán, elveszett, és már csak nagyobb léptékben, az Európai Egyesült Államok keretében jöhet vissza. Csak az lehet a magyarok egyesült állama.

A harcot, melyet őseink vívtak és amelyet kortársaink sem képesek lezárni, csak az Európai Egyesült Államokban oldhatja békévé az emlékezés.

Nicolas Sarkozy francia elnök, Borut Pahor szlovén kormányfő, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök idén augusztusban – merre a jövő?
Sarkozy francia elnök, Pahor szlovén kormányfő, Merkel német kancellár és Cameron brit miniszterelnök – merre a jövő?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.